Cât costă să-ți ridici singur o casă de 50 mp, la prețul actual al materialelor de construcție

0
Publicat:

Prețul materialelor de construcție a crescut considerabil în ultimii ani, dar acest lucru nu-i împiedică pe români să ridice, în regie proprie o casă, fie ea și de numai 50 mp.

O cărămidă umplută cu nisip așezată peste alte cărămizi
Tot mai mulți români preferă să construiască o căsuță, decât să cumpere un apartament | Shutterstock

Specialiștii în construcții au efectuat o serie de calcule pornind de la prețurile actuale ale materialelor de construcții. Potrivit unei analize a platformei Vindem-Ieftin.ro, numărul celor care demarează un proiect de construcție a unei case cu suprafața de sub 100 mp, în regie proprie, a crescut în ultimii 5 ani cu aproximativ 15%.

De asemenea, analiza indică un cost de pornire de aproximativ 40.000 de Euro pentru construcția unei case în regie proprie, de aproximativ 50 mp, costurile putând crește cu până la 30-40%, în funcție de materialele utilizate și caracteristicile construcției.

Nevoia de spațiu i-a determinat pe oameni să construiască case mari, cu camere spațioase, dar un astfel de imobil vine la pachet și cu costuri ridicate: impozit, facturi, întreținere și alte cheltuieli. Pe fondul scumpirilor din segmentul rezidențial, clienții sunt tot mai tentați să își construiască propria casă pe pământ încurajați de altfel și de sistemul de lucru hibrid în care nu mai este atât de necesar o prezență la birou. Ultimii doi ani au fost ca un fel de duș rece pentru populație, dar mai ales pentru proprietarii de case impunătoare. Inflația și criza energetică au generat facturi record atât la încălzire, dar și la curentul electric. Au existat cazuri când oamenii au primit facturi cu 5 cifre. Totul a devenit mai scump”, a declarat Cosmin Răileanu, CEO al Vindem-ieftin.ro.

Cum au evoluat prețurile materialelor de construcție în ultimul an

Analiza indică creșteri chiar și de peste 25% pentru anumite materiale de construcție, din rândul celor necesare pentru construirea unei case în regim propriu.

Astfel, la începutul anului 2023, cărămida, pavajele și panourile tip-sandwich au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, de 25.86%, 21.63%, respectiv 23.69%. Creșteri au fost înregistrate și în cazul prețurilor pentru țeavă rectangulară – 18.92% și țiglă metalică – 9.29%. În schimb oțelul beton este, la început de 2023, cu aproximativ 10% mai ieftin decât în anul precedent, iar prețul OSB-ului a scăzut cu mai mult de un sfert – 27.84%.

Toate costurile sunt, însă, considerabil mai mari dacă ne raportăm la anul 2021, creșterile fiind chiar și de peste 100% în cazul unor materiale. Dacă în 2021, țigla metalică avea un cost de aproximativ 23 lei / mp, doi ani mai târziu prețul a sărit de 41 lei / mp. Cea mai mare creștere a înregistrat-o prețul pentru panourile tip-sandwich, care a ajuns de la un preț de 52.95 lei / mp, în 2021, la peste 130 lei / mp în 2023.

În tabel sunt expuse evoluțiile prețurilor pentru materialele de construcție de bază

image

În plus, recentele cutremure din Turcia și Siria au creat neîncredere în calitatea construcțiilor realizate de dezvoltatorii imobiliari, iar aceasta ar putea crea o tendință pe termen lung. Deși locuiesc în construcții noi, teama că ar putea fi devastate de un seism a încolțit în sufletele oamenilor. Numărul foarte mare de blocuri și locuințe distruse de cutremur lovește foarte puternic în reputația constructorilor și dezvoltatorilor imobiliari.

Prețurile apartamentelor a crescut cu 47% în ultimii opt ani

Așadar, se conturează o scădere a nivelului de încredere în dezvoltatorii imobiliari, temerile cumpărătorilor având legătură cu siguranța imobilului și calitatea construcțiilor.

Conform INS, în ultimii 8 ani prețurile apartamentelor au crescut cu 47,2%, iar scumpirile nu se vor domoli nici în viitor. Piața construcțiilor nu se va opri niciodată, ci doar se adaptează în timp real în funcție de situații, tendințe sau crize. Se zice că ceea ce faci cu mâna ta, este bun făcut. Iar vorba aceasta se aplică inclusiv în cazul celor care-și construiesc casa în regie proprie. Astfel de proiecte vor lua avânt considerabil pe fondul prețurilor tot mai mari din segmentul rezidențial și lipsei de încredere în constructori Datele problemei diferă acum, iar oamenii sunt mult mai interesați de case de dimensiuni mai mici, dar eficiente energetic care să genereze costuri reduse cu facturile și întreținerea”, explică Cosmin Răileanu.

După pandemie, foarte mulți oameni au renunțat la apartamentele de la bloc în favoarea unei case cu curte, însă scumpirile din ultima vreme au generat, pe alocuri, tendința opusă creată de pandemie, iar proprietarii unor case mari, afectați puternic de prețul ridicat al energiei, s-au văzut nevoiți să își regândească modul în care locuiesc, motiv pentru care casele mai mici au devenit din ce în ce mai atractive.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite