Cât a reuşit să recupereze Fiscul din prejudiciul în dosarul ICA, în patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul a reuşit să recupereze, în patru ani, numai 15% din prejudiciul de 60 de milioane de euro de la inculpaţii din dosarul ICA, printre care şi Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact şi unul din inculpaţii cu cele mai mari averi. Recent, omul de afaceri a lansat un contraatac la ANAF, pe care îl acuză că i-a reţinut prea mult din pensie în contul prejudiciului.

Mai precis, la patru ani de la sentinţa prin care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, ANAF a recuperat doar 8,7 milioane de euro din prejudiciul constatat.

„Până la data prezentei (ianuarie 2019, n.r.), în dosarul penal a fost recuperată suma de 40.993.727 lei (puţin peste 8,7 milioane de euro, n.r.). Sumele încasate s-au recuperat integral prin procedura de executare silită, respectiv în urma înfiinţării popririlor bancare, a popririlor asupra sumelor datorate debitorilor de către terţi şi prin valorificarea unor bunuri aflate în proprietatea debitorilor. Procedura de executare silită se efectuează integral, până la recuperarea în totalitate a sumelor stabilite de instanţele de judecată”, a arătat ANAF într-un răspuns la o solicitare de presă, potrivit G4Media.

Avansul pare că se face în pas de melc. Anul trecut, în august, Fiscul afirma că a recuperat circa 40.187.003 lei din prejudiciu. Drept urmare, în ultima jumătate de an, ANAF a reuşit să recupereze doar puţin peste 800.000 de lei (circa 170.000 de euro) de la inculpaţi.

Fiscul mai are încă de vândut fostul sediu al Antenelor şi cel al grupului de firme Grivco, imobile aparţinând inculpaţilor şi pentru care instanţa a dispus, în 2014, confiscarea. Vânzarea celor două imobile este blocată deocamdată de un litigiu deschis de Dan Voiculescu privind dreptul de preemţiune la cumpărare, potrivit site-ului Agenţiei naţionale de administrare a bunurilor indisponibilizate (ANABI).

Bani înapoi de la ANAF                                            

La finalul anului trecut, Dan Voiculescu a executat silit Fiscul, pentru că i-a oprit prea mulţi bani din pensie, pentru recuperarea prejudiciului. Judecătoria Sectorului 1 i-a dat dreptate şi, astfel, Voiculescu a recuperat de la ANAF aproape 30.000 de lei. Decizia instanţei are la bază o hotărâre a Tribunalului Bucureşti, unde Dan Voiculescu a depus o plângere şi a câştigat ca în procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul ICA să-i fie reţinută doar o treime din pensie, potrivit normelor în vigoare.

Dan Voiculescu a fost eliberat condiţionat în vara anului 2017, în urma executării unei treimi din pedeapsa de 10 ani primită, în 2014, în acest dosar.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite