Câciu: Companiile afectate de războiul din Ucraina pot accesa granturi între 35.000 şi 400.000 de euro

0
0
adrian caciu. foto inquam photos

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, că miercuri Comisia Europeană a aprobat cadrul temporar de ajutoare de stat, un cadru pe care noi l-am solicitat încă de la începutul conflictului din Ucraina, în reuniunile ECOFIN.

 „În acest context, se pot acorda granturi de la 35.000 euro până la 400.000 euro per companie, în funcţie şi de specific şi de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea care să susţină capitalul de lucru, lichiditatea şi depăşirea acestei situaţii economice complicate în care ne aflăm”, a explicat social-democratul.

„Am vrut să anunţ şi public faptul că astăzi Comisia Europeană a aprobat cadrul temporar de ajutoare de stat, un cadru pe care noi l-am solicitat încă de la începutul conflictului din Ucraina, în ECOFIN. Eu am solicitat personal, dar şi Guvernul a făcut solicitare către Comisia Europeană. Iată că acest cadru temporar de ajutoare de stat şi de scheme de sprijin vine să ajute, până la urmă, economiile şi cetăţenii din statele membre.

Din perspectiva acordării unor scheme care să compensenze costurile suplimentare generate, pe de o parte, de criza preţurilor la energie, pe de altă parte, creşterile de costuri la combustibil, la alimente, dar şi efectele aplicării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei”, a afirmat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de miercuri de la Palatul Victoria.

El a explicat şi în ce constă aceste scheme de ajutor.

„În acest context, se pot acorda granturi de la 35.000 euro până la 400.000 euro per companie, în funcţie şi de specific şi de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea care să susţină capitalul de lucru, lichiditatea şi depăşirea acestei situaţii economice complicate în care ne aflăm, să susţină diferenţa de inflaţie care vine peste economii şi din cauza incertitudinilor creat de conflictul din Ucraina. De asemenea şi scheme de ajutor de stat care pot fi create pentru ceea ce înseamnă companii energetice, marii consumatori de energie, dar şi pentru companiile mari care sunt în industria aluminiului sau care utilizează sau realizează un consum foarte mare de gaz”, a conchis Câciu. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite