Ucraina va relua importurile de gaze ruseşti. Tribunalul Arbitrar a redus preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
naftogaz foto itar-tass

Importurile vor fi reluate ca urmare a unei hotărâri recente a Curţii de Arbitraj de la Stockholm, care a redus importurile obligatorii şi, de asemenea, preţul la care acestea sunt efectuate. Naftogaz anticipează că în 2018 va importa până la 5 miliarde de metri cubi gaz de la Gazprom, la un preţ sub preţurile europene ale gazelor.

Ucraina va relua importurile de gaze naturale ruseşti în următoarele trei luni, se arată pe site-ul platts.com. Potrivit lui Andrei Kobolev, CEO-ul companiei naţionale de gaze din Ucraina, Naftogaz, în acest an, Ucraina va cumpăra până la 5 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom. 

"Vom începe să cumpărăm gaze ruseşti încă din primul trimestru al anului”, a declarat Kobolev, sugerând că Ucraina va încerca să valorifice preţurile scăzute la gaze din prezent. Ucraina a suspendat importurile de gaze ruseşti în noiembrie 2015, ca urmare a disputelor privind preţurile şi volumele de aprovizionare. 

Importurile vor fi reluate ca urmare a unei hotărâri recente a Curţii de Arbitraj de la Stockholm, care a redus importurile obligatorii şi, de asemenea, preţul la care acestea sunt efectuate. 

5 miliarde de metri cubi de gaz vor fi importate în axest an

Naftogaz anticipează că în 2018 va importa până la 5 miliarde de metri cubi gaz de la Gazprom, la un preţ sub preţurile europene ale gazelor, a explicat Kobolev. 

Formula de preţ pentru Ucraina este legată de preţul petrolului, în timp ce gazul european depinde de preţul spot de pe principalele burse, scrie profit.ro. Cu toate acestea, Koboloev susţine că Ucraina va continua să importe gaze europene pentru a menţine diversificarea surselor de import, a spus el. Între timp, Naftogaz şi Gazprom vor începe în curând negocierile vizând implementarea hotărârii judecătoreşti de la Stockholm, a declarat Iuri Vitrenko, directorul comercial al Naftogaz. 

Ucraina va trebui să importe cel puţin 4 miliarde metri cubi pe an de gaze ruseşti în 2018 şi 2019 ca parte a clauzei "take-or-pay" a contractului dintre Naftogaz şi Gazprom. 

Contractul iniţial, semnat în 2009, impunea Ucrainei să cumpere anual 52 miliarde de gaze de petrol până în 2019. Acordul permitea Ucrainei să reducă importurile de gaze la 41,6 miliarde de metri cubi/an fără penalităţi şi la 33,3 miliarde de metri cubi pe an cu acordul scris al Gazprom. În 2017, Ucraina şi-a majorat importurile de gaze naturale cu 27,1%, ajungând la 14,05 miliarde de metri cubi, de la 11,05 miliarde de metri cubi importaţi în 2016.

Rusia, reclamată de Ucraina la Tribunalul Arbitrar de la Stockholm

Ucraina a reclamat Rusia la Tribunalul de la Stockholm acuzând, printre altele, că, în perioada 2009-2015, Gazprom i-a plătit tarife mai mici decât i s-ar fi cuvenit pentru tranzitul gazelor ruseşti prin conductele ucrainene şi că, în plus, deşi a rezervat capacitatea integrală a acestor conducte, a transportat o cantitate mai mică de gaze decât cea la care s-a angajat prin contract, neachitând întreaga capacitate rezervată. Pretenţiile Naftogaz faţă de Gazprom în această speţă s-au ridicat la 10,2 miliarde dolari.

Ucraina voia să obţină anularea clauzelor contractuale care interzic re-exportarea către Ucraina a gazelor naturale ruseşti care tranzitează conductele ucrainene. 

În vara anului 2016, Transgaz şi Ukrtransgaz au semnat un acord de interconectare a sistemelor de transport de gaze naturale ale României şi Ucrainei, care priveşte punctul de interconectare Isaccea, acord care a spart monopolul istoric al gigantului rus Gazprom pe tranzitul de gaze prin România. 

Tranzitul de gaze ruseşti din Ucraina spre România se realizează în prezent doar în baza acordurilor bilaterale dintre fiecare dintre cele două companii de transport şi Gazprom. Cel încheiat de ucraineni cu partea rusă, prin compania-mamă Naftogaz, expiră în 2019 şi face, de altfel, obiectul unei proceduri de arbitraj între cele două state la Tribunalul Arbitral Internaţional de la Stockholm. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite