Scandalul Volkswagen: Doi ingineri de top ai companiei sunt în centrul investigaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi ingineri de top ai Volkswagen, care au constatat că nu pot concepe motoare diesel în conformitate cu reglementările de mediu din SUA, se află în centrul investigaţiei lansate de grupul german în scandalul provocat de instalarea unui software care reduce emisiile poluante în timpul testelor.

Ulrich Hackenberg, inginerul-şef al Audi, şi Wolfgang Hatz, proiectantul motoarelor Porsche pentru automobilele de Formula 1, se află printre inginerii suspendaţi în cadrul investigaţiei legate de scandalul emisiilor, au declarat două persoane apropiate situaţiei, citate de MarketWatch.

Grupul auto german Volkswagen (VW) este implicat în prezent într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche. 

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Scandalul a dus la scăderea capitalizării de piaţă a VW cu 43% şi la o campanie de rechemare în service a 11 milioane de automobile diesel ale grupului la nivel global, pentru eliminarea softului ilegal şi modificări prin care nivelul emisiilor să respecte limitele legale.

Hackenberg şi Hatz, care nu au răspuns solicitărilor de comentarii, sunt consideraţi doi dintre cei mai străluciţi ingineri din industria germană. Ei au fost numiţi directori pentru cercetare şi dezvoltare în grupul VW la scurt timp după ce Martin Winterkorn a devenit director general, în ianuarie 2007.

Grupul a recunoscut că directorii, care aveau greutăţi să îndeplinească ţintele de vânzări pe piaţa din SUA, au mascat emisiile motoarelor automobilelor noi, pentru a vinde aşa-zisa tehnologie diesel curată americanilor sceptici.

Producătorul auto german a recunoscut că până la 11 milioane de vehicule ale grupului au fost dotate cu un „dispozitiv de apărare“, un software care reduce emisiile de noxe numai în timpul testelor de laborator, nu şi în trafic.

Mai multe state au blocat vânzările anumitor modele VW, iar autorităţile de reglementare analizează măsuri de înăsprire a standardelor în domeniul emisiilor, pentru motoarele diesel.

Sursele au precizat că investigaţia din cadrul VW se concentrează pe Hackenberg, Hatz, principalii colaboratori ai lui Winterkorn pe vremea când conducea Audi, şi asupra lui Heinz-Jakob Neusser, director pentru dezvoltare la brandul Volkswagen.

Neusser, la rândul lui suspendat din funcţie, a venit la VW de la Porsche, în 2011, cu mult după ce începuse producţia de motoare diesel. Acesta a refuzat să comenteze.

Izbucnirea scandalului, în Statele Unite, a dus la deschiderea unor investigaţii penale împotriva grupului şi a conducerii acestuia, în SUA şi Europa.

Sub conducerea lui Winterkorn, Volkswagen a atins ţinta unor vânzări anuale de 10 milioane de vehicule la nivel mondial în 2014, cu patru ani înainte de termen. Grupul a devenit în primul semestru al acestui an cel mai mare producător de automobile din lume, depăşind pentru prima oară Toyota Motor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite