Povestea aluatului umplut de la Pizza Hut: o afacere profitabilă pentru unii, un motiv de revoltă pentru alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a estimat că la finala Super Bowl de duminică s-ar fi consumat milioane de pizza, americanii fiind înnebuniţi după delicioasa combinaţie de aluat, brânză şi sosuri. Chiar şi aşa, cei mai cunoscuţi producători încearcă în permanenţă să reinventeze pizza: de la aluatul umplut, la început, doar cu brânză, la aluatul umplut cu hot-dog sau chiar cu cheeseburger. Dar a inventat saun nu Pizza Hut acest fel de aluat?

Când Pizza Hut a conceput în 1995 o specialitate cu mozzarella în aluat, noul produs a ajuns chiar să „revoluţioneze” industria, o declaraţie care i-a înfuriat atât pe producătorul de brânză Anthony Mongiello cât şi pe familia acestuia.

Potrivit Bloomberg Bussinesweek, bărbatul originar din Brooklyn pretindea la momentul respectiv că el ar fi inventat aluatul umplut, în urmă cu mai bine de zece ani, pe vremea când avea 18 ani, ideea fiind chiar patentată în 1987.

20 de ani mai târziu, Mongiello se declara încă indignat: „Pot să dovedesc faptul că eu am inventat aluatul umplut! Am patentat ideea, a fost o marcă înregistrată dar tot mi-a fost furată.”

Producătorul de brânză susţine că ideea aluatului umplut i-a venit în timp ce făcea pizza, pentru iubita sa din adolescenţă. A unit două bucăţi de aluat, împingând surplusul spre margine, apoi a băgat compoziţia la cuptor.

„După ce am muşcat din aluatul copt, m-am uitat la gaura care se formase în interiorul marginilor şi m-am gândit că dacă ar fi ceva acolo, ar avea un gust delicios.”

Mongiello susţine că a încercat să umple marginea aluatului cu foarte multe ingrediente, de la caşcaval la mere.

Pe  26 martie 1995, Pizza Hut a introdus în meniurile a peste 8600 de restaurante din SUA, pizza cu aluatul umplut, iar câteva zile mai târziu lanţul de magazine a început o campanie de promovare care s-a ridicat la 45 milioane de dolari.

Noul produs a fost un succes. Spre sfârşitul anului, pizza cu aluat umplut devenise un brand în sine, crescând vânzările Pizza Hut cu 300 milioane de dolari, potrivit unui raport anual al PepsiCo, firma căreia aparţineau, la acea vreme, restaurantele.

Nu după mult timp şi alte pizzerii cunoscute din America, precum Little Caesars şi Domino’s, au lansat specialităţi cu aluat umplut.

În acelaşi an, familia lui Mongiello a dat în judecată Pizza Hut, pentru un miliard de dolari, pe motiv că ar fi furat metoda acestuia, căutând recunoaştere, însă brandul a refuzat să i-o ofere. Familia a pierdut procesul în 1999.

Concluzia judecătorilor a fost aceea că „metoda patentată a lui Mongiello nu a fost încălcată doar pentru că produsul Pizza Hut doar seamănă cu cel propus de reclamant.”

Totuşi, Mongiello nu a fost singura persoană care a pretins că ar fi inventat aluatul umplut. Anthony Sambogna, un producător de pizza din New Jersey a susţinut şi el că ar fi început să facă pizza cu aluat umplut încă din 1960, sub denumitea Pizza Zune.

Sambogna a trimis o scrisoare către Pizza Hut, primind de la şeful executiv de atunci, Allan Huston, doar răspunsul următor: „Pizza Hut consideră că sunteţi prima persoană care a făcut o pizza cu aluat umplut”, potrivit ziarului „The Record”, din 1996.

Mongiello, acum în vârstă de 48 de ani, a încercat să treacă peste presupusul său eşec, însă a reuşit să pună bazele unei companii, „Formaggio Cheese”, despre care spune că, doar anul trecut, a obţinut un profit de 25 de milioane de dolari.

„Pizza Hut mi-a furat marele vis american. Însă am reuşit să îl ating, pe altă cale”, mărturiseşte Mongiello. Cât despre produsul cu aluat umplut de la Pizza Hut, acesta declară: „Îl consum, oricând am ocazia.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite