Miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc vineri pentru a finaliza acordul de împrumut al Ciprului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii europeni discută soluţiile pentru a pune capăt crizei datoriilor din Cipru.        FOTO: Reuters
Oficialii europeni discută soluţiile pentru a pune capăt crizei datoriilor din Cipru.        FOTO: Reuters

Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au reunit vineri în Irlanda pentru discuţii care urmăresc finalizarea acordului de împrumut pentru Cipru, în condiţiile în care ultimele informaţii apărute în presă arată că sistemul bancar cipriot  are nevoie de o suma mai mare de bani decât primele estimări.

Oficialii europeni din blocul euro s-au întâlnit vineri în capitala Dublin pentru a revizui soluţiile prin care Cipru îşi poate mări contribuţia în cadrul planului de salvare, alături de fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Internaţional Monetar(FMI), potrivit BBC.

Costul total al întregii operaţiuni de salvare a sistemului financiar din mica ţară insulară a crescut până la 23 de miliarde de euro, deşi estimările iniţiale sugerau o cerere de 17,5 miliarde de euro, potrivit creditorilor Ciprului.

Astfel, Cipru trebuie să obţină 13 miliarde de euro prin mijloace proprii, aproape dublu faţă de suma iniţială impusă de creditori, astfel încât să asigure împrumutul de zece miliarde de euro din partea troicii internaţionale (UE şi FMI).

Între timp, autorităţile cipriote au micşorat controlul circulaţiei capitalului impus luna trecută pentru a preveni transferurile şi ieşirile masive.

Cine poartă vina?

Deşi se află într-o situaţie critică, troica internaţioală nu poate să mărească suma de bani propusă iniţial ca parte din împrumut. „Cred că politica finală va păstra acelaşi volum de bani, 10 miliarde de euro”, a declarat vineri Luc Frieden, ministrul de Finanţe din Luxembourg.

Pe de altă parte, Christos Stylianides, purtător de cuvânt al guvernului cipriot, a confirmat existenţa mai multor soluţii propuse pentru a strânge mai mulţi bani. Una dintre acestea vizează posibilitatea de a vinde o parte din rezervele de aur ale ţării.

Oficialul a criticat puternic fosta administraţie guvernamentală din cauza întârzierilor şi a erorilor de negociere a planului salvare, care au generat costuri şi mai mari pentru recapitalizarea sistemului bancar, cheltuieli reflectate în diferenţa majoră dintre primul plan de împrumut, 17 miliarde de euro, şi ultimele cifre, 23 de miliarde de euro.

Un acord final cu privire la planul de salvare pentru Cipru a fost încheiat la sfârşitul lunii martie. Acordul prevede dispariţia băncii Laiki (Popular Bank), a doua ca mărime din ţară, potrivit unei surse europene şi reorganizarea Bank of Cyprus, cea mai mare. Depozitele sub pragul de 100.000 de euro vor fi protejate, însă persoanele cu depozite mai mari de 100.000 de euro vor suporta pierderi.


Alte articole asemănătoare:

Şeful FMI avertizează: exemplul reformelor din Cipru se poate repeta

Christine Lagarde, directorul general al FMI

Christine Lagarde, şeful Fondului Internaţional Monetar, s-a adresat joi autorităţilor europene cerând urgentarea reformei sistemului bancar, restructurare care ar putea duce la închiderea unor grupuri bancare, potrivit agenţiei de ştiri France Presse.


banca cipru

Un proiect de directivă a Comisiei Europene prevede ca depozitele mai mari de 100.000 de euro să fie supraimpozitate de state atunci când băncile sunt în pericol de a intra în faliment.


cipru banci

Un acord final cu privire la planul de salvare pentru Cipru a fost încheiat în noaptea de duminică spre luni.


image

Cipru intenţioneză să renunţe la o interdicţie impusă cazinourilor, însă măsura, parte a unui set de iniţiative economice ale Preşedinţiei, are de înfruntat opoziţia Bisericii Ortodoxe, extrem de influentă în ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite