Marea Britanie se apropie de o nouă recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic, David Cameron, susţine actualul plan al guvernului.
Premierul britanic, David Cameron, susţine actualul plan al guvernului.

Mai mulţi economişti şi-au exprimat temerile conform cărora Marea Britanie se află încă o dată aproape de recesiune, după ce ultimele studii economice au dezvăluit rezultate dezamăgitoare, iar preţurile bunurilor de consum continuă să crească. Perspectivele de stagnare a economiei, inflaţie şi şomaj devin o realitate tot mai prezentă.

George Osborne, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, va prezenta în această săptămână noile planurile privind economia ţării. Oficialul este presat să renunţe la efortuile îndelungate de a echilibra bugetul, pentru a găsi în schimb metode de a redobândi creşterea economiei. Parlamentarii britanici au sugerat că este necesară o nouă abordare a problemei, informează publicaţia „The New York Times”.

Presiunea asupra lui Osborne creşte”, a declarat Simon Wells, economist în cadrul HSBC. „În timp ce noile alegeri vor avea loc în 2015, Osborne trebuie să obţină creştere dacă doreşte stabilizarea finanţelor publice, cât mai curând.

Propunerile din partea mai multor parlamentari şi economişti sugerează că Osborne ar trebui să anunţe în această săptămână o uşoară creştere a ratelor de împrumut pentru a investi în infrastructură, educaţie şi alte proiecte care ar putea revitaliza creşterea economiei.

Însă cel mai probabil guvernul va păstra aceeaşi strategie, chiar dacă o economie deteriorată îngreunează obiectivele iniţiale.

Bugetul din această lună se va referi la păstrarea aceluiaşi drum, deoarece nu avem alternativă”, a declarat premierul britanic David Cameron într-un discurs, săptămâna trecută.

Lira sterlină atinge recorduri negative

În ianuarie, producţia industrială a Marii Britanii a scăzut până la cel mai redus nivel în ultimii 20 de ani, ceea ce a dus la reactualizarea avertismentellor de recesiune, pentru a treia oară în mai puţin de patru ani, conform „The New York Times”.

Perspectivele economice sumbre au împins lira sterlină la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul din ultimii trei ani. O consecinţă a fost scumpirea importurilor care ameninţă cu o creştere a inflaţiei, deja peste media Uniunii Europene. Iar preţurile mai mari ale bunurilor de consum va antrena după sine o scădere şi mai abruptă a puterii de cumpărare.

Guvernul şi Banca Marii Britanii au argumentat că o monedă naţională mai slabă va ajuta economia prin ieftinirea exporturilor. Însă Mervyn King, guvrnatorul Băncii Angliei, a fost nevoit să îşi tempereze încrederea, declarând marţi că lira sterlină este acum „evaluată în mod corespunzător”, ceea ce sugerează un risc redus al unei eventuale scăderi prelungite.

Marea Britanie a eşuat să creeze un excedent comercial, în ciuda monedei naţionale relativ slabe, din cauză că nu a reuşit să producă suficiente bunuri de valoare pentru a fi exportate, a susţinut Ha-Joon Chang, economist în cadrul Universităţii din Cambridge.

Opoziţia găseşte vina

Economia Marii Britanii s-a micşorat cu 0,3% în ultimul trimestru al anului trecut şi este aşteptată o creştere de un procent pentru acest an, potrivit Fondului Internaţional Monetar.

Membrii opoziţiei au profitat de situaţia tulbure şi au acuzat măsurile de austeritate că împiedică redresarea ţării. În schimb, parlamentarii au propus cheltuieli mai mari pentru a stimula creşterea.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite