Gazprom, dată în judecată în SUA. O companie texană cere daune în valoare de 1,37 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom este cel mai mare producător de gaze din lume
Gazprom este cel mai mare producător de gaze din lume

Gigantul rus Gazprom a fost dat în judecată în SUA de către compania Moncrief Oil International, care cere daune de 1,37 miliarde de dolari, după ce grupul rus s-a retras dintr-o tranzacţie cu societatea în cauză, a sabotat o companie mixtă pe care o avea cu aceasta şi i-a furat secretele comerciale, scrie Chicago Tribune.

Moncrief, cu sediul în Forth Worth, Texas, încearcă să obţină daune în faţa unui juriu din proriul stat, după ce a pierdut alte două procese, dintre care unul în Germania, în 2010, şi altul la un tribunal federal american, în 2007.

Avocaţii Gazprom sunt îngrijoraţi de faptul că procesul are loc în SUA, însă afirmă că secretul comercial nu era, de fapt, secret, acest constând într-o încercare de vânzare a unor active, care mai era şi defavorabilă pentru Gazprom.

Preşedintele Moncrief Oil este nepotul lui Monty Moncrief, unul dintre primii şi cei mai celebri petrolişti americani.

Avocaţii Gazprom au cerut celor 150 de potenţiali juraţi să spună dacă vor fi predispuşi la a favoriza o companie a proeminentei familii locale Moncrief faţă de o companie din Rusia. Câteva zeci de oameni au ridicat cartonaşele sus. Un juriu de 12 persoane, şase bărbaţi şi şase femei a fost ales zilele trecute.

De asemenea, avocaţii Gazprom au argumentat că Moncrief are trebui să dea în judecată Gazprom în Rusia, nu în SUA. Doar că americanii spun că aceasta „nu era o opţiune realistă“ din cauza societăţii ruse, care nu are respect faţă de lege.

Moncrief spune că a obţinut o parte din zăcământul Yuzhno-Russkoye printr-o serie de acorduri cu o subsidiară rusă în 1997. Ulterior, Gazprom şi grupul chimic german BASF au hotărât dezvoltarea zăcământului. După înţelegerea cu Gazprom, Moncrief a realizat un alt parteneriat, cu Occidental Petroleum, care trebuia să importe gaze naturale şi să le vândă în SUA. Occidental a agreat înţelegerea, doar pentru o opţiune de preluare a unei părţi din zăcământul respectiv de la Moncrief.

Numai că Gazprom s-a întâlnit direct cu Occidental, propunându-i o înţelegere care ar fi ocolit participarea Moncrief. Iar Occidental s-a retras din acordul cu Moncrief în 2007.

Reprezentanţii Gazprom s-au întânit cu cei ai Moncrief în Forth Worth, Houston şi Boston, unde Moncrief le-a prezentat un studiu propriu despre piaţa americană a gazelor şi perspectivele realizării unui terminat de gaze lichefiate lângă Corpus Christi, în Texas. Acesta urma să fie realizat în parteneriat de către Moncrief cu Occidental.

Ulterior, Gazprom s-a folosit de aceste informaţii confidenţiale în negocierile cu Occidental.

Ruşii spun, însă, că nu a existat nicio înţelegere cu Moncrief şi că acordurile nu erau decât preliminare. Moncrief nu a plătit nimic către Gazprom şi afiliaţii săi, iar după colapsul economiei ruse din 1999, Moncrief nu a putut găsi finanţare pentru dezvoltarea zăcământului. Ulterior, în anii 2000, mai multe companii au propus realizarea de terminale de regaizeificare în SUA. 

Însă cu dezvoltarea zăcămintelor de gaze de şist în SUA, aceste idei au murit. Avocaţii ruşilor au arătat juraţilor fotografii cu zona unde trebuia construit terminalul. A rămas goală chiar şi acum, la zece ani după.

Gazprom pierde teren şi în Rusia

Gazprom nu se află pe lista companiilor aflate sub sancţiunile SUA sau ale Uniunii Europene pentru anexarea Crimeei de către Rusia şi a sprijinirii insurgenţilor din estul Ucrainei. Însă Gazprom Neft – braţul său petrolier,  şi Gazprombank – braţul său financiar, sunt pe această listă.

Deşi nu se află direct sub sancţiuni, Gazprom a fost deja lovită: grupul se aşteaptă ca producţia pe 2014 să fi scăzut la 444 de miliarde de metri cubi de gaze, cel mai mic nivel din toate timpurile, faţă de 487 de miliarde în 2013, potrivit The Moscow Times. De asemenea, grupul estimează că exporturile sale în Europa să fi scăzut anul trecut cu 9%, până la 147 de miliarde de metri cubi.

Gigantul a mai primit o lovitură şi după ce proiectul gazoductului South Stream a căzut. Şi nici pe piaţa internă nu stă prea bine: cota celorlalţi producători de gaze din Rusia, precum Novatek, Rosneft, Lukoil şi Surgutneftegaz, a urcat de la 18% în 2009, la 35% în 2014.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/gazprom-gaze-naturale" target="_blank">View the story "gazprom gaze naturale" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite