Cum se schimbă legislaţia privind TVA în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România s-a aliniat tendinţei generale şi a redus TVA la alimente la 9% FOTO Adevarul
România s-a aliniat tendinţei generale şi a redus TVA la alimente la 9% FOTO Adevarul

Taxa pe Valoare Adăugată a crescut în medie în toate statele membre ale UE după criza financiară din 2008. Revenirea la valorile anterioare se dovedeşte a fi un proces dificil şi mai îndelungat decât se aştepta iniţial.

Când primele sisteme de Taxe pe Valoarea Adăugată au fost implementate în anii 1950, nimeni nu se gândea că aceste taxe indirecte vor ajunge să fie unele dintre cele mai importante surse de venituri bugetare pentru multe ţări din lume.

Pentru o lungă perioadă, taxele directe, în special impozitul pe profit, au fost cele care au alimentat bugetele publice, aflate într-o continuă creştere de la an la an.

În special după declanşarea crizei financiare din 2008, când activitatea economică s-a restrâns, iar companiile înregistrau mai degrabă pierderi decât profituri.

Taxele indirecte, în special TVA-ul au devenit atunci resursa de bază pentru veniturile bugetare, şi au fost crescute puternic, în special în Europa. România nu a făcut excepţie, în 2010 TVA urcând brusc de la 19% la 24% pentru a acoperi găurile din buget.

În prezent, taxele indirecte contează cu aproximativ o treime la veniturile totale ale bugetelor statelor din Uniunea Europeană.

TVA a crescut în medie în Uniunea Europeană de la 19% în anul 2000, la un maxim de 21,5% în 2015, pentru ca în acest an să se reducă la 21,25%, la aceasta contribuind reducerea TVA operată de România, de la 24% la 20%.

Cu toate că aparent, există o tendinţă de reducere a taxelor indirecte, în realitate tendinţa este inversă. Mai multe state au mărit sau intenţionează să majoreze TVA, printre care se numără Austria, Belgia, Estonia şi Grecia.

În afară de TVA şi alte taxe indirecte, precum accizele au urcat, în special pentru alcool şi tutun, ceea ce demonstrează „popularitatea” acestui tip de taxare. Mai ales pe fondul ieftinirii petrolului, guvernele au simţit nevoia să-şi completeze veniturile introducând sau adoptând noi taxe pe consum.

Luate împreună, aceste evoluţii arată o evoluţie rapidă a climatului de business în care companiile trebuie să-şi desfăşoare activitatea

Excepţiile, de cote reduse pentru TVA, care pot fi chiar zero, se înregistrează de regulă pentru mărfurile sau serviciile sensibile din punct de vedere politic: alimentele, medicamente, educaţie şi energie.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite