Cum a profitat miliardarul Warren Buffett de scăderea preţului la ţiţei

Cum a profitat miliardarul Warren Buffett de scăderea preţului la ţiţei

Phillips 66 beneficiază de preţurile mici ale petrolului, compania deţinând rafinării şi benzinării în SUA, Europa şi Asia

În anii 2007-2008 miliardarul american paria miliarde de dolari pe acţiunile gigantului petrolier ConocoPhilips într-un moment în care preţul petrolului ajunsese 147 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din istorie.

Dar pariul său a fost pierzător, căci în toamna lui 2008 a sosit criza mondială, care a făcut ca preţul barilului de ţiţei să scadă până la 40 de dolari. 
 
La şapte ani distanţă, Warren Buffett pariază din nou pe petrol. Da, deşi producţia americană de petrol şi gaze de şist a crescut vertiginos în ultimii cinci ani, noul pariu al lui Buffett nu este din această categorie.
 

Când petrolul se ieftineşte, investeşti în rafinării

 
Berkshire Hathaway, conglomeratul de investiţii controlat de către Buffett, a anunţat zilele trecute că a cumpărat acţiuni la compania Phillips 66, unul dintre cei mai mari rafinori din SUA. Berkshire a acumulat 58 de milioane de acţiuni Phillips 66, ceea ce înseamnă circa 10% din companie.
 
Preţul petrolului a scăzut puternic în ultimele luni, de la valori din jurul a 60 de dolari pe baril la 40 de dolari pe baril, ca urmare a turbulenţelor economice din China şi a producţiei puternice a Arabiei Saudite, care încearcă să contracareze producătorii americani care extrag din zăcăminte neconvenţionale.
 
Numai că, atunci când preţul materiei prime scade, profită companiile care prelucrează „aurul negru“ şi îl vând mai departe. Este vorba de rafinării şi de benzinării. Cu cât preţul petrolului este mai mic, cu atât câştigul este mai mare.
 

„Lunea neagră“

 
Acţiunile Philips 66 au scăzut la 70 de dolari bucata lunea trecută, supranumită „lunea neagră“ din cauza scăderilor abrupte de pe pieţele bursiere ale lumii. Doar că Buffett a folosit acest colaps bursier pentru a cumpăra acţiuni. El a achiziţionat 3,18 milioane de titluri la 74,7 dolari bucata, pentru o sumă totală de 237 de milioane de dolari. Dar, după ce s-a aflat că Buffett a cumpărat acţiuni, titlurile au crescut la 77 de dolari.
 
Câştigul mediu pe acţiune este estimat la 6,63 de dolari pentru Phillips 66 în acest an, ceea ce înseamnă 7,93. Cum Berkshire are 57,98 de milioane de bucăţi, rezultă un profit de 384 de milioane de dolari.
 
Deja în cursul primelor şapte luni preţul unei acţiuni Phillips 66 a urcat cu 7,05%, nefiind influenţat de problemele producătorilor.
 
Cum acţiunile sunt estimate să crească până la 92,23 de dolari bucata, Buffett este pe cale de a face un profit de 997 de milioane de dolari numai din investiţia în Phillips 66.
 

Phillips 66, în cifre şi date

 
Culmea ironiei, Phillips 66 este o parte a gigantului ConocoPhillips în care Buffett a investit în 2007-2008. Acesta s-a separat de Conoco în 2012 şi conţine activele de rafinare şi cele petrochimice, dar şi benzinării. Compania deţine 15 rafinării şi 24.000 de kilometri de conducte, fiind şi al patrulea producător de lubrifianţi din SUA. Gigantul a înregistrat anul trecut venituri de 149,4 miliarde de dolari, în scădere cu 7%, şi un profit net de 4,76 miliarde de dolari, în urcare cu 27%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările