Ce este sistemul SWIFT şi cum ar putea fi afectată Rusia în cazul excluderii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Cristian Păun, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice, a explicat ce este sistemul SWIFT şi cum ar putea fi afectată Rusia în cazul excluderii din acest sistem ca urmare a invadării Ucrainei, această sancţiune fiind tot mai cerută.

Scoaterea Rusiei din sistemul SWIFT, o măsură care, se motivează, ar tăia Rusiei pentru moment accesul la bani, s-ar putea dovedi o măsură care să afecteze prea puţin regimul lui Putin. Profesorul din cadrul ASE Bucureşti Cristian Păun a explicat pe contul său de Facebook, şi ulterior şi într-o intervenţie la Digi 24, ce este acest sistem SWIFT şi de ce măsura excluderii nu doar că nu va avea efectul scontat, ci chiar s-ar putea întoarce „împotriva lumii civilizate“.

„Prin SWIFT se transmit securizat ordine de plată, cecuri, instrucţiuni de încasare a unor cambii“

„SWIFT este un sistem de comunicare şi de transmitere de mesaje codate privind diferite operaţiuni bancare, de forma unui reţele între băncile din toată lumea, foarte securizat şi sigur. Accesul în sistem se face doar prin autorizare foarte strictă, printr-un terminal special conectat la această reţea, printr-un operator special pregătit să comunice în codul SWIFT şi cu ID unic pentru orice punct al reţelei. Prin SWIFT se transmit securizat ordine de plată, cecuri, instrucţiuni de încasare a unor cambii, ordine cu privire la tranzacţii valutare la vedere sau la termen etc. Cam tot ce înseamnă o bancă pe partea de plăţi şi transferuri internaţionale“, a explicat prof. Crsiatin Păun. 

Scoaterea Rusiei din acest sistem care s-a dezvoltat ca o necesitate, pe măsură ce au crescut fluxurile comerciale şi financiare internaţionale, va bloca temporar, doar, orice comunicare de ordine de plată.

„Nu mai poţi căra, cel puţin teoretic, valize de bani între  ţări prin aeroporturi“

„Un acreditiv (care conţine instrucţiunile importatorului către exportator ca el să efectueze plata conform contractului), de exemplu, nu va mai putea fi transmis electronic securizat între o companie rusească şi una din lumea largă. Sau, un ordin de plată nu va mai putea fi transmis electronic între aceste părţi. Dar, rămân celelalte variante de a transmite aceste instrucţiuni sau ordine de plată: letric, fax, email, poştă. Sigur, nu au siguranţa şi rapiditatea SWIFT. Dar, la nevoie, vor fi folosite din nou de către bănci şi partenerii comerciali“, a precizat Păun, amintind că înainte de SWIFT plăţile se realizau prin astfel de mecanisme transmise fizic între parteneri prin diferite canale.

„Nimeni nu va putea bloca o companie rusă să emită o cambie (în calitate de exportator de gaz) către o companie germană şi să trimită un om să încaseze această cambie la scadenţa ei. Problema rămâne însă cu transferul de bani contra acestei cambii. Şi nu este una simplă. SWIFT permitea ca banii să circule între ţări în format electronic. Transferul fizic de bani între ţări este astăzi foarte restricţionat. Nu mai poţi căra, cel puţin teoretic, valize de bani între  ţări prin aeroporturi. Dar, la rigoare şi la adăpostul de orice privire bănuitoare, vor putea fi autorizate astfel de transferuri de bani fizic, securizate la maxim, între importatorul de gaz din Germania şi exportatorul din Rusia, folosind o cambie emisă şi transmisă fizic între cei doi (pe o bucată de hârtie), aşa cum s-a făcut multă vreme înainte de apariţia SWIFT“, susţine prof. Cristian Păun.

„Rusia şi China au anticipat demult aceste mişcări“

Cristian Păun a vorbit la Digi 24 chiar despre o premeditare a celor ce se întâmplă astăzi, aducând în sprijinul spuselor sale eforturile Rusiei de a crea propriul sistem de comunicare de tip SWIFT cu China.

„Rusia şi China au anticipat demult aceste mişcări pe care le fac în momentul de faţă pentru o nouă ordine mondială şi de asta spun că tot ce se-ntâmplă astăzi între Rusia şi Ucraina pare a fi parte dintr-un plan care a început de mai demult. În 2015, China a început să realizeze propriul său sistem SWIFT şi Rusia a pus la punct propriul său sistem de transmitere de mesaje codate între bănci, cu aplicare în principal pe zona bilaterală Rusia-China, dar şi cu atragerea ţărilor BRICS – ţările din America Latină, India, Brazilia, cele care fac parte din acel bloc numit BRICS, şi a tuturor ţărilor care fac parte din acea uniune economică euro-asiatică. Adică ce vedem astăzi, ruperea aceasta de SWIFT, părerea mea este că nu va face decât să accelereze acest proiect care a început din 2015 şi care e deja în faza aproape aplicabilă“, a spus Păun.

„Este o măsură cu prea puţine efecte concrete asupra Rusiei“

Aceeaşi idee profsorul Cristian Păun a întărit-o şi în postarea de pe contul de Facebook, insistând asupra faptului că excluderea Rusiei din SWIFT s-ar putea întoarce împotriva lumii civilizate.

„Sancţionarea Rusiei prin scoaterea din SWIFT poate genera pagube mai degrabă minore şi de scurtă durată. În plus, va accelera ruperea blocului euroasiatic dominat de China şi Rusia şi împărţirea lumii în blocuri comerciale cu costuri suplimentare pentru tranzacţii şi pentru lumea civilizată.

Este o măsură cu prea puţine efecte concrete asupra Rusiei, va lovi instantaneu şi pe cei care au de încasat sume importante din Rusia la acest moment (de aici şi opoziţia la scoaterea Rusiei din SWIFT a unor ţări) şi care se va întoarce, mai degrabă, împotriva lumii civilizate“, a conchis prof. Cristian Păun.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Germania, o nouă justificare pentru neexcluderea Rusiei din SWIFT: Studenţii ruşi din străinătate nu vor mai putea să trimită bani bunicilor

„Raze de speranţă” pentru Ucraina dacă Kievul poate supravieţui weekendului

Roberta Metsola, şefa Parlamentului European, cere ca Rusia să fie exclusă din sistemul SWIFT

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite