Ce facem când petrolul se epuizează? Răspunsul unui director Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Rezervele de petrol globale se vor epuiza peste 50 de ani arataun calcul strict teoretic realizat de gigantul British Petroleum (BP). Marius Ghica, director de dezvoltare corporativa in cadrul KMG International (fosta Rompetrol Group N.V.), vorbeste despre posibilitatea unui asemenea scenariu si despre ce ar putea sa se intample cu marile companii petroliere intr-o asemenea situatie.

Raspunsul la aceasta intrebare nu este universal in randul expertilor din domeniu, insa ideea de baza ramane adesea aceeasi si este cel mai bine rezumata de o declaratie facuta de un fost ministru al Petrolului si Resurselor Naturale din Arabia Saudita:

Epoca de piatra nu s-a terminat cand lumea a ramas fara piatra; epoca petrolului nu se va termina cand vom ramane fara petrol - Sheikh Ahmed Zaki Yamani

In termeni practici, lumea nu va ramane niciodata fara petrol, insa va ramane la un moment dat fara petrol ieftin, sau tehnologa in domeniul energiei va evolua atat de mult incat petrolul va deveni depasit.

Calcule realizate avand in vedere actualele rezerve de petrol si presupunand mentinerea nivelurilor de productie din prezent

“Pentru a raspunde la aceasta intrebare as lua ca inspiratie cartea ‘The Quest’, scrisa de catre Daniel Yergin. Energia fosila va ramane in continuare principala sursa de energie a lumii datorita faptului ca exista o puternica tendinta de optimizare a costurilor in sector, ceea ce o face in continuare eficienta din punct de vedere economic. Pana cand regenerabilele nu vor ajunge sa isi mareasca suficient de mult eficienta, acestea vor ramane un sector de nisa. Energia nucleara ar putea de asemenea sa aiba o pondere importanta, insa aici situatia este mai complicata deoarece influentele politice se simt mult mai puternic”, explica Marius Ghica.

Acesta subliniaza totodata ca un mare avantaj pe care energia fosila il are in prezent este nivelul de concentrare raportat la volum. “Ca sa dau un exemplu practic, intr-o sticla de 0,5l pot avea petrol care sa genereze mai multa energie decat un panou solar. Regenerabilele trebuie sa ajunga sa concentreze la un nivel similar, astfel incat sa devina utilizabile in masa, la costuri reduse. De asemenea, mai este nevoie sa amintim problema de stocare, deoarece inca nu s-au gasit solutii economice pentru stocarea energiei din surse regenerabile”.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite