Angajaţii unei companii din Argentina decid salariile colegilor. Nu există un CEO şi nici manageri pentru echipe

Angajaţii unei companii din Argentina decid salariile colegilor. Nu există un CEO şi nici manageri pentru echipe

Foto: Arhivă Adevărul

O firmă argentiniană de software, 10Pines, are o abordare radicală a modului în care îşi tratează angajaţii, transparent şi democratic, permiţând chiar personalului să îşi stabilească salariile, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, 10Pines este o afacere de tehnologie fondată în 2010 cu 85 de angajaţi, cu sediul în Buenos Aires. Scrie software pentru clienţi, printre care Starbucks şi Burger King, fiind implicată şi în alte activităţi, precum carduri de fidelitate online pentru clienţi, aplicaţii şi platforme de comerţ electronic, informeză ZF.
 
În fiecare an, 50% din profiturile sale sunt împărţite între angajaţi.
 
Salariile se decid de trei ori pe an, în cadrul unor întâlniri cu toţi angajaţii, cu excepţia celor aflaţi încă în probe. Angajaţii se pot propune pentru o majorare, care este apoi dezbătută în mod deschis.
 
Un angajat, Ariel Umansky, a decis să refuze creşterea salarială de 7% propusă în decembrie 2020. El a simţit că nu poate justifica acest lucru în faţa colegilor săi. De fapt, a fost a doua oară în cinci ani când a refuzat o mărire la 10Pines.
 
10Pines vrea să aibă o ierarhie cât mai plană şi să fie transparentă cu angajaţii, pe cât posibil. După o perioadă de probă de trei luni, nou-veniţii se alătură restului echipei în şedinţe lunare, deschise, în care sunt luate decizii-cheie ale companiei, cum ar fi clienţi potenţiali noi, cheltuieli, finanţele companiei şi, desigur, salariile.
 
Nu există un CEO şi nici manageri pentru echipe, deşi există angajaţi de rang înalt care sunt parteneri, cunoscuţi ca „asociaţi” şi „maeştri”.
 
„Întrucât nu există şefi care să decidă majorări, delegăm puterea oamenilor”, spune Jorge Silva, cofondator 10Pines şi „maestru”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările