Acţiunile gigantului imobiliar chinez Evergrande s-au prăbuşit pe bursă. „Nu există nicio garanţie că-şi poate plăti datoriile”

Acţiunile gigantului imobiliar chinez Evergrande s-au prăbuşit pe bursă. „Nu există nicio garanţie că-şi poate plăti datoriile”

Sediul Evergrande din Hong Kong FOTO EPE-EFE

Acţiunile gigantului imobiliar chinez Evergrande s-au prăbuşit luni pe bursă, după ce în weekend reprezentanţi ai companiei au declarat că „nu există nicio garanţie că-şi poate plăti datoriile”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dezvoltatorul imobiliar chinez Evergrande, aflat în dificultate, şi-a văzut acţiunile scăzând la un minim din ultimii 11 ani, după indicii puternice că se află în pragul unui default potenţial dezastruos şi ar putea fi forţat într-o restructurare completă, scrie The Guardian
 
Compania a trecut de la o criză la alta în ultimele luni, deoarece s-a confruntat cu o serie de rambursări ale datoriilor – de trei ori aşteaptă până în ultimul moment posibil pentru a acumula banii necesari pentru a rămâne pe linia de plutire.
 
Dar o declaraţie a companiei în weekend a spus că nu există „nicio garanţie” că grupul îşi poate îndeplini obligaţiile şi a adăugat că creditorii au cerut rambursarea imediată a unui total de 260 de milioane de dolari (196 de milioane de lire sterline).
 
Problema sa cea mai presantă este cum să ramburseze 82,5 milioane de dolari datoraţi luni - un termen limită amânat deja cu 30 de zile.
 
„Din septembrie 2021, grupul şi-a revizuit structura capitalului şi starea de lichiditate cu ajutorul consilierilor săi financiari şi juridici, evaluând toate opţiunile strategice disponibile şi menţinând un dialog permanent cu creditorii offshore”, se arată în declaraţie.
 
„În lumina situaţiei actuale de lichiditate a grupului, nu există nicio garanţie că grupul va avea suficiente fonduri pentru a-şi îndeplini obligaţiile financiare în continuare... Compania a primit o cerere de a-şi îndeplini obligaţiile în baza unei garanţii în valoare de aproximativ 260 USD. m. În cazul în care grupul nu îşi poate îndeplini obligaţiile de garantare sau anumite alte obligaţii financiare, aceasta poate determina creditorii să solicite accelerarea rambursării.”
 
Au existat informaţii că fondatorul său miliardar Xu Jiayin a fost convocat de oficiali pentru a explica declaraţia, iar guvernul provincial din Guangdong a spus că trimite o echipă la Evergrande pentru „supravegherea şi promovarea managementului riscului întreprinderii”.
 
Fluxul constant de ştiri proaste a făcut ca acţiunile China Evergrande Group să scadă luni cu 12% la Hong Kong. Ele se situează acum la 1,98 USD (0,2540 USD), cel mai scăzut nivel din mai 2010.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările