Bulgaria susține că centrala sa nucleară de la Kozlodui este sigură și prietenoasă cu mediul

0
Publicat:

Adjunctul ministrului Energiei din Bulgaria, Nikolay Nikolov susține că este mândru de funcționarea conformă și prietenoasă cu mediul a centralei nucleare de la Kozlodui. El a făcut aceste declarații la deschiderea unui stand comun cu Comisia Europeană şi Spania, cu ocazia celei de-a 67-a conferinţe generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

centrală nucleară
Bulgaria susține că centrala sa nucleară de la Kozlodui este sigură, prietenoasă Foto: Shutterstock

Standul a fost prezentat miercuri, la Viena, de Nikolay Nikolov, director general adjunct la DG Energy, Massimo Garribba, şi ambasadorul spaniol în Austria, Ester Monterrubio Villar.

În cadrul unei expoziţii comune, Bulgaria prezintă o facilitate inovatoare pentru incinerarea plasmei, care este amplasată în interiorul centralei nucleare de la Kozlodui şi este gestionată de Compania de stat pentru gestionarea deşeurilor radioactive. Proiectul este unicat şi a avut o contribuţie semnificativă la reducerea deşeurilor radioactive rezultate ca urmare a închiderii celor patru unităţi mai mici de la centrala de la Kozlodui.

Cu ocazia forumului de la Viena, adjunctul ministrului Energiei din Bulgaria, Nikolay Nikolov, a avut întâlniri cu părţile implicate: Comisia Europeană, Westinghouse, EDF, Framatome etc.

În perioada 25-29 septembrie, Viena găzduieşte cea de - 67-a conferinţă generală a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Acesta este principalul forum politic al organizaţiei în cadrul căruia cele 175 de state membre adoptă principalele documente.

Anul trecut, în luna octombrie, al șaselea bloc al centralei nucleare bulgare Kozlodui a fost oprit din cauza unor probleme tehnice la sistemul de răcire a generatorului - partea nenucleară a blocului. Situația s-a remediat totuși rapid, în aceași seară, iar activitatea a fost reluată după finalizarea lucrărilor de consolidare. 

Au fost efectuate lucrări de reparații pentru a asigura funcționarea sigură și fiabilă a unității nucleare și a fost încărcată și cu combustibil proaspăt. Toate evenimentele s-au desfășurat în conformitate cu obligațiile de licență și cerințele de funcționare în siguranță, iar a cincea unitate de alimentare a centralei a continuat să funcționeze pe toată durata lucrărilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite