Bugetul pe 2016 prevede scăderea sumelor alocate pentru Transporturi cu 41%, o reducere de 71% la Mediu şi alta de 22% la Dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici, care a deţinut funcţia de ministru al Finanţelor în ultimul Cabinet Ponta, este arhitectul bugetului pe anul 2016
Eugen Teodorovici, care a deţinut funcţia de ministru al Finanţelor în ultimul Cabinet Ponta, este arhitectul bugetului pe anul 2016

Proiectul de buget pe anul 2016 prevede reduceri masive de cheltuieli de investiţii, proiectul consemnând o scădere de 41% la Transporturi, o reducere de 22% la Dezvoltare şi un minus de 71% la Mediu, potrivit Profit.ro. Justificarea fostului ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici, cel care a realizat schiţa de buget, este că Transporturile nu fac investiţii şi că au dispărut fondurile europene.

Proiectul de buget pe 2016 prevede tăieri drastice la Transporturi, Mediu şi Comunicaţii, în vreme ce pentru Parlament, Administraţia Prezidenţială şi serviciile secrete sunt prevăzute majorări ale cheltuielilor.

Astfel, tăieri drastice sunt indicate la Ministerul Mediului - buget de 625 milioane lei, cu 71,2% mai puţin (buget iniţial de 2,8 miliarde lei şi execuţie preliminată de 2,1 miliarde lei), la Ministerul Transporturilor - 7,7 miliarde lei, cu 41,3% mai puţin (buget iniţial de 8,6 miliarde lei şi execuţie bugetară preliminată de 13,1 miliarde lei) şi la Ministerul pentru Societatea Informaţională - 135 milioane lei, cu 71,3% mai puţin (buget iniţial de 493,1 milioane lei şi execuţie preliminată de 470,4 milioane lei), potrivit sursei citate.

De asemenea, mai sunt propuse tăieri la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei - care va avea 5,6 miliarde lei, cu 22,3% mai puţin (buget iniţial de 5 miliarde lei şi execuţie preliminată de 7,2 miliarde lei), dar şi la Ministerul Agriculturii - 20,7 miliarde lei, cu 15,4% mai puţin (buget iniţial de 23,5 miliarde lei şi execuţie preliminată de 24,5 miliarde lei), la Ministerul Fondurilor Europene - 3,1 miliarde lei, cu 27,8% mai puţin (buget iniţial de 1,7 miliarde lei şi execuţie preliminată de 4,4 miliarde lei) şi la Ministerul Muncii - 33,7 miliarde lei, cu 9,3% mai puţin (buget iniţial de 36,7 miliarde lei şi execuţie preliminată de 37,1 miliarde lei).

Argumentele lui Teodorovici

Fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici a afirmat că ministerul Transporturilor a solicitat fonduri de 29 miliarde lei în bugetul pentru anul viitor, însă în acest an a cheltuit doar 20% din întreaga sumă pusă la dispoziţie, de circa 13 miliarde lei, care include şi fondurile europene. „Ministerul Transporturilor a cerut în bugetul pentru acest an circa 13 miliarde lei, inclusiv sumele la rectificarea bugetară şi cele din fonduri europene, în timp ce execuţia reprezintă circa 20% până în prezent. Atunci cum pot să aloc eu sectorului de transporturi pentru 2016 sumele pe care le-au cerut, adică 29 miliarde de lei, în condiţiile în care nu se cheltuie?“, a menţionat Teodorovici, miercuri, la conferinţa de prezentare a bilanţului de mandat.

El a arătat că Ministerul Finanţelor nu poate să priveze sectoare precum sănătatea, educaţia sau apărarea şi să aloce Transporturilor sumele cerute, în speranţa că ministerul va realiza efectiv cheltuielile respective pe proiecte de investiţii.

Teodorovici a mai afirmat miercuri, la predarea mandatului, că marea majoritate a ordonatorilor de credite au primit faţă de bugetul pe 2015 în creştere, dar în alte situaţii, unde sunt sume în minus, motivele principale sunt că nu mai există la acele instituţii fonduri europene.

Investiţii versus personal

Cheltuielile cu investiţiile vor fi, conform bugetului, de 33,26 miliarde lei, anul viitor, după ce, în 2015, au fost programate la 44,9 miliarde lei.

Cheltuielile de personal sunt programate la 57,6 miliarde lei, în 2016, însemnând 7,72% din PIB, cu circa 5,5 miliarde lei mai mari decât în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite