BNR anunţă modificări importante pentru cei care încă mai au credite în franci elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bnr

Contractele de credit în franci elveţieni cu dobândă variabilă vor avea rata de referinţă modificată automat de la începutul anului viitor, ca urmare a noilor regulamente la nivel european, arată Banca Naţională a României.

De la 1 ianuarie, referinţa LIBOR CHF nu va mai fi utilizată în contracte, ca urmare a unei decizii la nivel european. 

În 22 octombrie 2021, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1847 al Comisiei privind desemnarea unei înlocuiri statutare pentru anumite maturităţi ale LIBOR CHF şi au fost stabilite ratele de înlocuire pentru LIBOR CHF cu scadenţa la 1 lună, 3 luni, 6 luni şi 12 luni. 

Astfel, de la începutul anului 2022, referinţele la ratele LIBOR CHF, conţinute în contractele şi toate instrumentele financiare cu scadenţe după 1 ianuarie 2022, care se raportează la LIBOR CHF, încheiate de către instituţiile de credit din România cu toţi clienţii acestora, vor fi înlocuite de drept, automat, cu ratele combinate SARON şi ajustările de marjă corespunzătoare, prevăzute în regulamentul de punere în aplicare al Comisiei, fără a fi necesară renegocierea contractelor, arată BNR. 

LIBOR este o rata indicativa medie a dobanzii la care unele banci considerate "de prim rang" isi acorda imprumuturi intre ele pe piata londoneza.

LIBOR este calculat pentru 15 scadente diferite si pentru 10 de monede diferite.

Comisia Europeană a început să lucreze la un indicator care să înlocuiască LIBOR după un scandal de manipulare a pieţei în care au fost implicate unele dintre cele mai mari bănci din lume. 

Băncile din România mai aveau în sold credite ale persoanelor fizice de circa 550 de milioane de franci elveţieni la finele lunii septembrie, în scădere de la un vârf de peste 4,5 miliarde de franci în urmă cu mai bine de deceniu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite