Biden caută soluții pentru exploatarea activelor rusești în beneficiul Ucrainei până la summitul G-7

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele american Joe Biden dorește ca Grupul celor Șapte națiuni să facă progrese în planurile de a profita de activele suverane ruse înghețate pentru a ajuta la sprijinirea Ucrainei până la întâlnirea liderilor în iunie, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea.

Președintele SUA Joe Biden
Biden caută un plan de a exploata activele rusești pentru Ucraina până la summitul G-7

Oficialii G-7 au discutat despre opțiunile de utilizare a activelor imobilizate ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 280 de miliarde de dolari, inclusiv utilizarea banilor ca garanție pentru a ridica datorii sau emiterea de garanții împotriva fondurilor înghețate, au spus oamenii, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Dezbaterea vine în timp ce Ucraina se confruntă cu o penurie critică de artilerie și alte muniții, în timp ce aliații se luptă să-și refacă rapid stocurile de armament, iar ajutorul economic de 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congresul SUA. De asemenea, Biden le-a spus în privat aliaților, potrivit persoanelor informate cu privire la discuțiile recente, că, dacă Ucraina va cădea, el crede că ordinea internațională va fi schimbată cel puțin în următoarele cinci decenii.

Toți aliații sunt de acord că fondurile ar trebui să rămână interzise Rusiei, cu excepția cazului în care aceasta se angajează să ajute la reconstrucția Ucrainei, dar sunt în dezacord asupra faptului că ar fi legal să le sechestreze definitiv. Liderii G-7 urmează să se întâlnească în Italia în iunie.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a refuzat să comenteze.

Biden ar dori să vadă activele înghețate folosite pentru a ajuta la finanțarea nevoilor bugetare ale Ucrainei și, mai târziu, pentru reconstrucția Ucrainei, au spus oamenii.

Opinia SUA este că nu este corect ca Rusia să decidă când va despăgubi Ucraina pentru daunele pe care le-a provocat, potrivit oamenilor.

Franța și Germania, împreună cu Banca Centrală Europeană, au rezistat până acum să ia orice cale care ar duce la confiscarea fondurilor. Ei își fac griji cu privire la represaliile rusești care vizează activele europene acolo și, de asemenea, impactul potențial asupra stabilității financiare și a statutului euro ca monedă de rezervă, a raportat anterior Bloomberg.

Secretarul Trezoreriei Janet Yellen și alții au minimalizat majoritatea acestor preocupări. În Brazilia, săptămâna aceasta, Yellen a spus că G-7 ar trebui să colaboreze pentru a explora înșiși confiscarea activelor sau utilizarea lor ca garanție pentru a împrumuta de pe piețele globale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite