BERD a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023, la 2,5%

0
Publicat:

BERD a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi în 2024, potrivit raportului "Regional Economic Prospects", publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Săgeată roșie care indică o creștere, peste fișicuri cu monede așezate în ordine crescătoare
BERD a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi în 2024

Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% în acest an, după ce prognoza din februarie indica o expansiune de 1,7% în 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,5% anul viitor (faţă de un nivel de 3,2% estimat în februarie), se arată în raport.

România a înregistrat un avans al economiei de 4,7% în 2022, datorită nivelului solid al investiţiilor, care au crescut cu 8%. Consumul gospodăriilor a fost de asemenea robust, înregistrând un avans de 4,3%, în pofida inflaţiei ridicate. Indicele armonizat al preţurilor de consum a atins nivelul de vârf de 14,6% în noiembrie şi apoi a scăzut până la 12,2% în martie. Inflaţia de bază a ajuns la 8,4%, peste media UE de 6,6%, dar mai redusă faţă de alte economii din Europa Centrală, apreciază BERD.

PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% în acest an şi de 3,5% anul viitor. Scăderea inflaţiei, atenuarea condiţiilor financiare, îmbunătăţirea mediului extern şi o absorbţie mai rapidă a fondurilor europene, inclusiv PNNR, ar trebui să sprijine performanţa economiei în 2023, se arată în raport.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi, economia României a crescut uşor, cu 0,1%, în primul trimestru din acest an, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul PIB a fost de 2,3% pe seria brută şi cu 2,8% pe seria ajustată sezonier. 

Și CE a îmbunătățit estimările privind economia României

CE a îmbunătățit prognoza privind creşterea economiei României, de la 2,5% cât estima în iarnă, la 3,2% în prognoza de primăvară, avertizând însă că întârzierile în implementarea PNRR ar putea reduce investițiile.

În previziunile de iarnă, Comisia Europeană estima un avans al PIB-ului României de 2,5% în 2023 şi de 3% în 2024.

- inflaţia, actualele estimări indică un nivel de 9,7% în 2023 şi la 4,6% în 2024, după ce, în previziunile anterioare, CE prognoza o inflaţie de 9,7% anul acesta şi de 5,5% anul viitor.

- Şomajul ar urma să scadă doar marginal, menţinând înăsprirea pieţei forţei de muncă şi creşterea ridicată a salariilor.

- Îmbătrânirea populației și migrația, principalele provocări pe piața muncii

- Deficitul bugetar ar urma să se situeze la 4,7% din PIB în 2023 şi să scadă la 4,4% din PIB în 2024, datorită creşterii solide a veniturilor, în urma modificării Codului fiscal şi a nivelului robust al PIB-ului nominal, şi a scăderii cheltuielilor ca procent din PIB.

- Nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să se situeze la 45,6% în 2023 şi să ajungă la 46,1% din PIB în 2024, estimează Comisia Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite