BCE avertizează că multinaționalele și-ar putea muta producția, pentru a minimaliza riscurile din China

0
Publicat:

Peste 40% dintre companiile multinaţionale care au participat la un studiul efectuat de Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă să-şi mute producţia în ţări mai prietenoase din punct de vedere politic, riscurile legate de China fiind percepute ca principalul motiv de îngrijorare, se arată în buletinul economic publicat luni de BCE.

logo euro Banca Centrală Europeană
BCE avertizează că multinaționalele și-ar putea muta producția, pentru a minimaliza riscurile Chinez

Firmele analizează din ce în ce mai mult mutarea unităţilor de producţie după ce pandemia şi invadarea Ucrainei de către Rusia au perturbat lanţurile de aprovizionare, dar nu există dovezi semnificative ale unei relocări în masă.

Studiul BCE a fost realizat în rândul a 65 de firme mari, cu prezenţă globală, iar 49% dintre ele caută să aducă producţia mai aproape de locul de vânzare.

În total, 42% vor să mute operaţiunile "în zone mai prietenoase" sau în locaţii mai primitoare.

„În cazul acelor ţări care prezintă sau ar putea prezenta un risc la adresa lanţurilor de aprovizionare, două treimi de respondenţi au citat China. Mai mult de jumătate din firme îşi procură materialele critice dintr-o anumită ţară sau un număr mic de ţări şi aproape toate spun că aceste livrări se confruntă acum cu riscuri ridicate”, se arată în studiul BCE.

Majoritatea au identificat China ca acea ţară sau una dintre acele ţări pe care le consideră ca având un risc ridicat”, adaugă BCE.

În ultimii ani, a sporit tendinţa de a muta producţia mai aproape de locul de vânzare dar mutarea operaţiunilor „în zone mai prietenoase” este un fenomen nou, deoarece doar 11% din firme au urmărit o astfel de strategie în ultimii cinci ani.

Datele analizate arată că Uniunea Europeană încă ar putea avea de pierdut de pe urma unor astfel de decizii, deoarece numărul firmelor care caută să-şi mute producţia în afara blocului comunitar este mai mare decât al companiilor care vor să vină în UE, iar aceste evoluţii ar putea avea un impact semnificativ asupra forţei de muncă. De asemenea, deciziile ar putea alimenta inflaţia deoarece jumătate dintre firme se aşteaptă la majorarea preţurilor în urma mutării, se arată în studiul BCE

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite