Sporurile de stres ale angajaţilor din ANAF - Antifraudă, subiect de dispută juridică

Sporurile de stres ale angajaţilor din ANAF - Antifraudă, subiect de dispută juridică

ANAF a cerut Ministerului Justiţiei clarificarea situaţiei legislative în ceea ce priveşte sporul pentru risc şi solicitare neuropsihică, diminuat de la 25% la 5% la începutul anului 2017, dar pentru care angajaţi ai Direcţiei Antifraudă au câştigat în instanţă reîntregirea şi plata diferenţelor, scrie profit.ro

Ştiri pe aceeaşi temă

În martie 2017, preşedintele ANAF de la momentul respectiv, Bogdan Nicolae Stan, a stabilit prin ordin un nou nivel al sporului, de 5%, faţă de 25% anterior, scrie profit.ro. Motivul indicat era că ANAF nu primise suficienţi bani prin bugetul pentru anul respectiv.
 
Deşi premierul de la acel moment, Sorin Grindeanu, a promis revenirea la nivelul de 25% la rectificarea bugetară din acel an, acest lucru nu s-a mai întâmplat. În martie 2018, Tribunalul Suceava, respectiv Curtea de Apel Suceava, a anulat definitiv Ordinul 835 din 2017 al preşedintelui ANAF, prin care înceta aplicarea unui ordin anterior, care stabilea sporul la 25%.
 
„Demersul ANAF poate fi unul benefic pentru noi şi aşteptăm clarificarea juridică, astfel încât pe viitor astfel de procese să se desfăşoare uşor şi rapid, fără pierderi de timp şi resurse pentru angajat, dar şi pentru ANAF. Iar soluţiile să fie la fel în toate instanţele.
 
Ce este incorect, iar Guvernul, care în 2017 a creat această situaţie complicată, ar trebui să remedieze macar de acum prin corectarea legii, este cazul acelora, mai puţini, care au pierdut deja pe practica neunitară a instanţelor, deşi cazurile lor nu erau diferite de ale unor colegi de birou care au câştigat.
 
Guvernul ar trebui să corecteze legea, astfel încât angajaţii Antifraudă să nu fie nevoiţi să se adreseze instanţei pentru a obţine reîntregirea sporului, chiar şi cu procedura rapidă de după recursul în interesul legii, iar sporul să fie la fel pentru toţi. Referitor la discriminarea acordării sporului, noi am iniţiat şi un demers la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării", a declarat, pentru Profit.ro, Liviu Toader, preşedinte SindFISC.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările