Restanţele la creditele luate de populaţie şi firme de la bănci au sărit în ianuarie la peste 7,4 miliarde de euro. Judeţele Sălaj şi Vâlcea, în topul restanţierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restanţele înregistrate de populaţie şi firme la creditele contractate de la băncile comerciale au ajuns la sfârşitul lunii ianuarie la 7,42 miliarde de euro, în creştere cu 130 de milioane de euro (2%) faţă de finele lui 2013 şi cu 740 de milioane de euro (peste 11%) faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În condiţiile în care creditarea a bătut pasul pe loc în ultimul an, iar restanţele au continuat să crească, ponderea sumelor restante în portofoliul de împrumuturi a urcat de la 13% în ianuarie 2013 la 15,15% în prima lună a acestui an. 

Cele mai mari restanţe, în funcţie de ponderea acestora în totalul creditelor contractate, se înregistrau la finele primei luni din an în judeţele Sălaj, Vâlcea şi Brăila. Mai exact, în judeţul Sălaj, firmele şi populaţia înregistrau întârzieri la rambursarea creditului pentru mai bine de un sfert (26,55%) din împrumuturile luate de la bănci, respectiv 88,86 milioane de euro.   

În Vâlcea, acolo unde se află combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu datorii însemnate către bănci, restanţele ocupă 22,7% din total, cu o valoare de 127,3 milioane de euro. În Brăila, firmele şi persoanele fizice au acumulat sume restante de 95 de milioane de euro. 

La polul opus în topul restanţierilor se află judeţele Gorj (32 de milioane de euro, 6,6% din totalul creditelor), Dâmboviţa (34,5 milioane de euro, 7,95%) şi Vaslui (40,1 milioane de euro, 10,1%). 

Aproape 70% din totalul restanţelor se înregistrau în ianuarie la împrumuturile în valută – euro, franci elveţieni şi dolari. 

Peste 688.000 de români persoane fizice înregistrau la sfârşitul anului trecut restanţe pentru unul sau mai multe credite contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare (IFN) în valoare de 11,36 miliarde de lei (2,53 miliarde de euro), potrivit datelor publicate de BNR. 

image

Mai puteţi citi: 

Numărul rău-platnicilor la bănci a scăzut cu peste 50.000 în primele 11 luni, dar valoarea restanţelor a crescut cu 20%. Peste 685.000 de români înregistrau la sfârşitul lunii noiembrie 2013 restanţe mai mari de 30 de zile la creditele contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare, cu 52.000 de persoane mai puţine comparativ cu începutul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Chiar dacă numărul restanţierilor a scăzut în acest interval, valoarea restanţelor a crescut cu 20%.

STUDIU Ce-i stresează pe români: scumpirile, creditele, starea economiei şi scăderea salariilor. Suntem mai puţin stresaţi decât sârbii, turcii şi croaţii. Potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus, 6 din 10 români se consideră stresaţi, peste media din regiune. Creşterea preţurilor este principalul factor generator de stres în România.

Cinteză, BNR: Rata creditelor neperformante a ajuns în octombrie la 21,7%. Băncile au provizionat 64%. Rata creditelor neperformante a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care nu se arată îngrijorat de acest ritm şi consideră că va continua la fel şi anul viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite