Ratele creditelor în lei vor scădea din primăvară. Ce efecte poate avea reducerea dobânzii ROBOR

Ratele creditelor în lei vor scădea din primăvară. Ce efecte poate avea reducerea dobânzii ROBOR

Împrumuturile în lei vor avea dobânzi mai mici începând din luna martie

Pe piaţa interbancară a ajuns la minime istorice indicatorul ROBOR, care influenţează costurile creditelor de consum în lei. Primele efecte ale acestei relaxări se vor vedea în martie, când s-ar putea ieftini atât creditele noi, cât şi cele aflate în desfăşurare

Dobânda interbancară ROBOR este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regulă se adaugă dobânzii comerciale oferite de finanţatori în contractele de împrumuturi în lei.

Această dobândă a scăzut, începând de luni, la noi minime istorice aflate sub pragul de 0,9%, creându-se astfel condiţiile pentru ieftinirea împrumuturilor, în special a celor de consum în lei.

Primele efecte asupra plăţilor s-ar putea vedea în ratele din luna martie, pentru că în martie majoritatea băncilor îşi vor reaşeza indicatorii pentru creditele cu dobândă variabilă.

Pe piaţa interbancară, ROBOR a deschis prima şedinţă din 2016 la nivelul de 1%, pentru ca ieri să fie cotat la 0,89%.

În contractele de împrumut, costul finanţării este format din comisioane şi din „dobânda comercială plus ROBOR“ (în cazul valutelor, „dobânda comercială plus EURIBOR“), componenta ROBOR fiind astfel un factor care influenţează substanţial preţul creditelor în lei.

Pentru a vedea ce influenţă are acest indicator, reamintim că ROBOR cu scadenţa la trei luni a încheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel că scăderea costului leilor a fost, anul trecut, de 40%.

În decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4% la 1,7%, având un declin de 29%. Costul leilor s-a înscris pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii tot mai mari din sistemul bancar, asigurată de BNR.

De ce tac băncile

Scăderea fără precedent a ROBOR, cu consecinţa ieftinirii creditării, ar putea fi un moment prielnic pentru ca instituţiile de credit să-şi promoveze ofertele. Dar deocamdată nu se înghesuie, pentru că au câteva motive întemeiate.

În primul rând, pentru creditele noi, „nu e obligatoriu ca băncile să le transfere potenţialilor clienţi această relaxare a costurilor, şi-ar putea rezerva facilitatea pentru a mări marja de profit“, ne-a declarat analistul economic Dragoş Cabat.

În al doilea rând, „tot mai puţine bănci îşi promovează creditele cu dobândă variabilă, majoritatea marşează pe cele cu dobândă fixă, pentru că din acestea obţin un câştig sigur“.

E momentul pentru împrumuturi noi?

Faptul că se ieftinesc creditele ne poate conduce la două concluzii: ori este momentul angajării de noi împrumuturi, pentru că acum sunt mai avantajoase, ori - dimpotrivă - avem de-a face cu o capcană.

Fiind la minime istorice, mai pot doar să stagneze, pe o perioadă greu de anticipat, sau să crească.

Astfel că un credit luat acum, cu ROBOR de 1% poate fi atractiv, dar dacă ROBOR va creşte pe parcursul perioadei de rambursare, în următorii doi-trei ani, va provoca o scumpire a finanţării, aşa cum a provocat o ieftinire când şi-a redus cotaţia.

Istoricul indicatorului ROBOR ne arată că în 2005 era de 7,5% şi a avut o coborâre vertiginoasă până acum, când evoluează sub 1%, dar nimeni nu ne poate garanta că nu va urma o creştere la fel de abruptă în următorii ani.

De aceea, analiştii recomandă ca în primăvară să contracteze credite noi, dar acestea să nu fie pe perioade mai lungi de 1-2 ani, tocmai pentru a evita riscul unei eventuale scumpiri.


Credite mici, câştiguri mici

Cât se câştigă, concret, din scăderea ROBOR? Răspunsul la această întrebare depinde de valoarea creditului.

Spre exemplu, la 1.000 de lei împrumutaţi anul trecut, rata va scădea doar cu câţiva lei, dar la un credit mai mare diferenţa dintre rata actuală şi cele din martie încolo urcă spre 30-40 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările