Preţurile au crescut cu 2,7% în august. Top scumpiri: bilete de avion, fructe, servicii poştale şi ţigări

Preţurile au crescut cu 2,7% în august. Top scumpiri: bilete de avion, fructe, servicii poştale şi ţigări

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna august a acestui an, de la 2,8% în iulie, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Creşterea preţurilor au fost condusă de mărfurile alimentare, care s-au scumpit cu 5,45% faţă de august 2019, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,75%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,97%.

Transporturile aeriene s-au scumpit cel mai mult în august, faţă de finalul anului trecut. Preţurile biletelor de avion au crescut cu 28%.

Fructele proaspete şi fasolea s-au scumpit cu 15%, citricele cu 13%, iar serviciile poştale sunt cu 12% mai scumpe faţă de decembrie 2019.

Ţigările şi făina intră în topul scumpirilor, după o creştere de preţurilor de 6%.

S-au mai scumpit produsele de igienă şi cosmetică, conservele şi preparatele din carne, mălaiul, apa, pâinea şi uleiul, toate cu 4%.

Ieftiniri de 9% au fost înregistrate însă la carburanţi, iar cartofii sunt cu 7% mai ieftini, în timp ce ouăle s-au ieftinit cu 4%. Şi energia electrică şi gazele sunt cu circa 2% mai ieftine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările