O nouă regulă le dă coşmaruri angajatorilor: pontajul la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luna trecută, angajatorii se luptă cu o modificare adusă Codului Muncii: ei trebuie să ţină evidenţa timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru.

Astfel, fiecare angajator trebuie să întocmească pentru fiecare salariat o fişă de pontaj, în care să înscrie, în fiecare zi, când a ajuns acesta la muncă şi când a plecat. De asemenea, el trebuie să supună controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru. Iar amenda prevăzută nu este deloc de neglijat, respectiv între 1.500 şi 3.000 de lei. Modificarea a intrat în vigoare pe 7 august. Anterior, în Codul Muncii nu erau prevăzute detalii cu privire la ora de începere şi ora de sfârşit a programului.

Potrivit Inspecţiei Muncii, această evidenţă este obligatorie nu numai pentru a creea posibilitatea verificării modului în care angajatorul respectă prevederile legale privind timpul de muncă şi de odihnă, dar şi pentru întocmirea corectă a statului de salarii.

„Accentuare a birocraţiei”                                

Cu toate acestea, angajatorii se plâng de dificultatea de a aplica măsura, potrivit portalului Cariere eJobs.

„Deşi măsura este făcută în vederea reducerii muncii la negru, nu ştiu dacă se va întâmpla acest lucru, ci va fi mai degrabă o povară administrativă care vine în sarcina companiilor”, e de părere Sorina Donisa, CEO al grupului de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT.

De aceeaşi părere este şi Oana Datki, SEE Managing Partner la Consulteam, companie cu activităţi în domeniul resurselor umane. Ea precizează că angajatorii au introdus deja sisteme automate de acces pentru a înregistra intervalul orar la care vin şi la care pleacă angajaţii. „Rolul măsurii este de a combate munca nedeclarată, dar este greu să ceri acest lucru, spre exemplu unei companii IT care are 500 de angajaţi. Efectul va fi unul de accentuare a birocraţiei”, explică Oana Datki.

Efectele implemetării fişelor de pontaj zilnice vor determina angajatorii să investească în sisteme informatice, iar cei care au deja sisteme automate implementate vor fi nevoiţi să le modifice pentru a corespunde noilor cerinţe. „Pentru cei care nu au un astfel de sistem va fi mai dificil, vor trebui să implementeze un sistem automat, ori să aibă un sistem manual care să îi ajute temporar”, adaugă Sorina Donisa.

De asemenea, un alt aspect care îi va pune în dificultate pe angajatori e cel legat de angajaţii care desfăşoară muncă de teren.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite