Nu ai bani pentru plata ratei la bancă, dar nici nu poţi cere amânarea? Iată ce opţiuni mai ai

Nu ai bani pentru plata ratei la bancă, dar nici nu poţi cere amânarea? Iată ce opţiuni mai ai

FOTO Shutterstock

Cei care au probleme cu plata ratelor la creditele bancare, dar nu îndeplinesc condiţiile pentru suspendarea acestora (care aduc oricum costuri suplimentare) mai au o opţiune, conform experţilor Finzoom.

„Sunt soluţii pentru toate persoanele aflate în dificultate de a-şi mai plăti ratele (indiferent dacă se încadrează sau nu la suspendare)”, scriu specialiştii Finzoom
  
Potrivit acestora, debitorii pot negocia gratuit cu ajutorul unui conciliator de la CSALB (Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar) o soluţie personalizată cu banca. 
  
Iar întreaga procedura poate fi şi 100% online, mai ales în această perioadă de pandemie. Se completează pe www.Csalb.ro o cerere cu câteva câmpuri, care cuprinde numele, banca la care ai creditul şi ce problemă ai (că nu mai poţi plăţi rata, că nu te încadrezi la amânare. etc) şi este desemnat un conciliator care te ajută în negocierea cu banca. 
  
„ Prin CSALB, debitorii pot negocia soluţii personalizate pentru TOT creditul, nu doar pentru câteva rate”, scriu specialiştii. 
 

Costurile suplimentare aferente amânării ratelor

 
Amânarea ratelor la creditele contractate până pe data de 30 martie 2020 este posibilă şi în acest an. Pe fondul crizei sanitare generate de pandemia de Covid-19, Guvernul, venind în întâmpinarea nevoilor consumatorilor, a decis emiterea a două ordonanţe în 2020 (OUG nr.37 şi OUG nr.227), prin care devine posibilă amânarea ratelor datorate băncilor şi IFN-urilor de consumatorii afectaţi prin diminuarea veniturilor.
 
Aproximativ 560.000 de debitori au beneficiat până acum de moratorii legislative şi private, adică 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar. 
 
Amânarea la plată nu presupune ştergerea ratelor din scadenţarul pe care l-au agreat împreună cu banca şi nici îngheţarea plăţii acestora, deoarece după expirarea termenului de 9 luni se adaugă costuri noi. Amânarea la plată reprezintă doar un paleativ, o rezolvare parţială a problemelor consumatorilor. Însă, în cadrul CSALB consumatorii îşi pot rezolva problemele pentru toată perioada de rambursare a creditului. În plus, procesul de soluţionare alternativă este complet gratuit pentru consumatori”.
 
„Consumatorii trebuie să reţină că, dacă îşi suspendă ratele la credit, vor plăti după perioada de suspendare rate mai mari la creditul în derulare: cu 6% mai mult la un credit de nevoi personale, timp de 5 ani, şi cu 13% mai mult la un credit ipotecar pe următorii 5 ani.
 
Deci plăteşti la un credit de nevoi personale trei rate în plus pentru suspendarea cu 9 luni a creditului sau, la un credit ipotecar, plăteşti şase rate în plus doar pentru că ai apelat la această variantă. Din fericire, există soluţii mai bune decât amânarea ratelor.
 
Imediat după ce a început pandemia, băncile au acordat propriilor debitori facilităţi mai bune decât cele din Ordonanţă: nu au calculat dobânzi pentru perioada suspendată sau au ţinut cont de problemele personale ale debitorilor.
 
De aceea, recomand consumatorilor să solicite băncii sau Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) o soluţie personalizată, la care se ajunge prin negociere, prin dialog”, a declarat Irina Chiţu, director comparator bancar FinZoom.ro.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările