Noua taxă auto poate fi contestată cu succes în instanţă. Care sunt paşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au protestat în repetate rânduri faţă de taxa auto FOTO: Mediafax
Românii au protestat în repetate rânduri faţă de taxa auto FOTO: Mediafax

Taxa auto introdusă de Guvern în ianuarie 2012 poate fi contestată pentru că nu respectă  dispoziţiile UE, spun specialiştii. Cei care au achitat-o pot solicita restituirea banilor, însă procesul durează între opt luni şi doi ani.

Noua taxă, exact ca variantele dinaintea ei, este ilegală, a declarat pentru avocat.net.ro avocatul Carmen Diaconu, care a asistat cu succes mai multi clienţi în recuperarea de la stat a sumelor plătite pentru noua taxă de poluare.

Rata de succes a proceselor pentru restituirea taxei este ridicată, a precizat Diaconu.

Totodată, avocatul susţine că taxa nu este doar ilegală, ci şi discriminatorie, încălcând în mod vădit principiul „poluatorul plăteşte“.

Cum se contestă în instanţă taxa auto

Toate persoanele care au achitat taxa auto se pot îndrepta împotriva statului roman prin promovarea unei acţiuni în faţa instanţelor de judecată prin care să solicite restituirea sumei achitate cu titlu de taxa de poluare.

Documentele necesare pentru a solicita recuperarea banilor din taxa auto:

  • cartea de identitate a maşinii în copie, cu prezentarea originalului în instanţă pentru conformitate
  • contract de vânzare-cumpărare a autovehiculului
  • decizia de impunere a plăţii taxei de poluare eliberată de Administraţia Finaciară competent
  • dovada plăţii taxei de poluare


Din punct de vedere al costurilor, cei care vor sa conteste în instanţă taxa de poluare trebuie să achite o taxa de timbru de 4 lei şi un timbru judiciar de 0,15 lei. La această sumă se mai adaugă şi onorariul avocatului, pentru cei care aleg să fie asistaţi de un profesionist pe tot parcursul procedurii.

Un proces pentru recuperarea taxei auto dureaza 8 luni, însă poate ajunge şi la doi ani.

Rovana Plumb, poziţii contradictorii faţă de taxa auto

Rovana Plumb, ministrul Mediului, a declarat la începutul acestei săptămâni că taxa de primă înmatriculare va fi reintrodusă din toamnă, însă acum ea „va ţine cont de buzunarele românilor“.

Din poziţia de europarlamentar, Plumb s-a declarat deseori împotriva taxei auto, susţinând că încalcă normele europene şi că este doar o altă povară pe care Guvernul o pune pe spatele românilor.

"Această taxă trebuie să fie una rezonabilă care să corespundă din punct de vedere al abordării cu normele şi principiile europene, dar să ţină cont şi de venitul românilor pentru că sunt aproape cinci milioane de români care trăiesc la limita riscului de sărăcie, iar maşina nu mai este un lux, ci un necesar al fiecărei familii dacă vrem într-adevăr să avem un trai decent în România", a declarat ministrul pe 7 august.

În urmă cu nici opt luni, Rovana Plumb a postat, pe blogul personal, următoarea poziţie: Europarlamentara Rovana Plumb s-a declarat împotriva taxei auto, afirmând că în forma sa actuală nu are nicio legatură cu reglementările europene, nu este solicitată de UE, ci este doar o nouă povară pe care guvernarea caută sa o pună pe umerii românilor”.

“L-aş întreba pe Ministrul Borbely cu cine s-a consultat, cu cine a colaborat şi cu cine a dialogat când a elaborat-o. O spun şi o repet, de fiecare dată, că taxa auto reprezintă un nou bir pe capul românilor şi nu are acoperire europeană”, spunea atunci europarlamentarul PSD.
 

4.000 de români au câştigat deja restituirea taxei auto

Până la finalul anului 2011, peste 12.000 de persoane au contestat taxa de primă înmatriculare. 4.000 dintre aceştia câştigaseră în instanţă anularea taxei auto şi restituirea sumelor achitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite