Moody’s avertizează asupra adâncirii deficitelor României

Moody’s avertizează asupra adâncirii deficitelor României

Moody's afirmă că situaţia este complicată de politic

Agenţia de rating Moody’s lansează, într-un raport, un avertisment sever cu privire la adâncirea deficitelor gemene ale României, deficitul de cont curent şi deficitul fiscal, care reflectă creşterea dezechilibrelor macroeconomice ale ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Moody’s afirmă că ţara noastră aparţine categoriei reziduale a ţărilor UE care au deficite gemene.

„Aşa cum ne aşteptam, datele BNR confirmă deteriorarea contului curent al balanţei de plăţi cu 10,5 miliarde euro (-4,7% din PIB), de la 9 miliarde euro (-4,4% din PIB) în 2018. Nivelul este uşor sub estimările noastre pentru 2019 (-4,9 din PIB)”, se arată în document.

Potrivit acestuia, creşterea deficitului de cont curent reflectă creşterea dezechilibrelor macroeconomice ale ţării.

„România aparţine categoriei reziduale a ţărilor UE care au deficite gemene: în 2019, deficitul de cont curent a fost însoţit de un deficit fiscal de peste 4% din PIB”, menţionează sursa citată.

Potrivit agenţiei de rating, deficitul de cont curent expune nevoia României de finanţare pe termen scurt la o scădere a încrederii investitorilor care o creditează.

Totodată, agenţia susţine că situaţia este complicată de demiterea Guvernului de către Parlament, iar pentru Moody’s nu este neapărat un fapt pozitiv faptul că „pierderea votului de încredere pare a fi o strategie deliberată” care să ducă la alegeri anticipate.

„Un Guvern proaspăt ales cu un mandat clar pentru a aborda provocările economice şi fiscale ale ţării ar putea fi un lucru pozitiv. Acestea fiind spuse, situaţia rămâne fluidă, iar incertitudinea cu privire la evoluţiile politice este la un nivel ridicat”, arată raportul Moody’s.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: