Legea dării în plată ajunge pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale. CCR, sesizată de Judecătoria Sectorului 6

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemulţumirile instituţiilor de credit vizează aspectele pe care le consideră neconstituţionale la Legea dării în plată, în special încălcarea dreptului de proprietate şi aplicarea retroactivă a legii, pentru contractele în derulare
Nemulţumirile instituţiilor de credit vizează aspectele pe care le consideră neconstituţionale la Legea dării în plată, în special încălcarea dreptului de proprietate şi aplicarea retroactivă a legii, pentru contractele în derulare

Curtea Constituţională a României (CCR) a fost sesizată de Judecătoria Sectorului 6 cu mai multe excepţii de neconstituţionalitate privind Legea dării în plată, invocate de Unicredit Bank într-un proces cu o persoană care dorea să returneze băncii locuinţa, context în care judecarea dosarului a fost suspendată.

Judecătoria Sectorului 6 a sesizat Curtea Constituţională cu mai multe excepţii de neconstituţionalitate invocate de Unicredit Bank. Instanţa a stabilit că excepţiile ridicate de reclamantă îndeplinesc condiţiile legale şi a decis suspendarea judecării procesului şi trimiterea sesizării la CCR.

„Suspendă judecata, în temeiul art. 413, alin. 1, pct. 1 din Codul de procedură civilă, deoarece dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi, până la pronunţarea şi motivarea deciziei Curţii Constituţionale“, a notat instanţa în minuta deciziei.

Avocatul Adrian Cuculis arată că „practica este total neunitară“, pe motiv că „unii judecători au respins invocarea excepţiei şi nu au suspendat cauzele“.

La rândul ei, Banca Românească, membră a National Bank of Greece, a contestat, pe 31 mai, la CCR Legea dării în plată, solicitându-i acesteia să constate neconstituţionalitatea actului normatic în integralitate, în condiţiile în care ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat, al neretroactivităţii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comerţului şi principiul securităţii juridice.

Banca a precizat în cererea adresată CCR că a solicitat instanţei de fond, printr-o contestaţie, să constate că notificarea de dare în plată nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate. Totodată, a invocat excepţia de neconstituţionalitate în solicitarea către instanţă, care a decis să trimită excepţia ridicată către Curtea Constituţională pentru soluţionare.

Băncile au avertizat de mai multe ori că, dacă legea va intra în vigoare, vor ataca în instanţă prevederile acesteia când vor fi notificaţi de clienţi pentru darea în plată a unei garanţii imobiliare. Nemulţumirile instituţiilor de credit vizează aspectele pe care le consideră neconstituţionale, în special încălcarea dreptului de proprietate şi aplicarea retroactivă a legii, pentru contractele în derulare.

Legea dării în plată, care a fost promulgată în aprilie de preşedintele Klaus Iohannis în varianta finală, a intrat în vigoare pe 13 mai, după un an de dezbateri aprinse în Parlament, în care legea a fost atacată dur de bancherii comerciali, dar şi de Banca Naţională a României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite