Investitorii străini critică în termeni duri politicile Guvernului privind pensiile şi salariile

Investitorii străini critică în termeni duri politicile Guvernului privind pensiile şi salariile

Creşterea salariului minim pe economie şi a pensiilor ar trebui însoţite şi de alte măsuri, astfel încât aceste majorări să nu se reflecte numai în inflaţie, consideră investitorii străini, punctând că, în lipsa unor măsuri complementare salariaţii nu se pot bucura de creşterea veniturilor, pentru că vor fi anihilate de scumpiri.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Salariul minim are ca efect secundar creşterea treptată a tuturor salariilor dintr-o economie, inclusiv cele din sectorul public, şi această dinamică trebuie supravegheată cu atenţie astfel încât să nu se materializeze doar în inflaţie”, avertizează Consiliul Investitorilor Străini (FIC) într-un comunicat.
 
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) semnala cu îngrijorare, încă de acum 2-3 ani, că în viitorul apropiat piaţa muncii şi sistemul educaţional din România se vor confrunta cu probleme din ce în ce mai mari, deoarece multe companii vorbeau de atunci despre un deficit de forţă de muncă calificată. Datele recente confirmă previziunile FIC şi de aceea salutăm faptul că atât la nivelul opiniei publice, cât şi al Guvernului şi al Parlamentului problema a fost conştientizată şi se caută soluţii.
 
„Acum însă, suntem preocupaţi de faptul că soluţiile propuse nu par a fi luate într-un mod coordonat, iar intervenţiile legislative sau de politică publică pe piaţa muncii par să fie rezultate doar din concluziile unui dialog parţial, limitat la un număr redus de actori relevanţi. O astfel de abordare, pe o piaţă a muncii care este deja tensionată din cauza deficitului pe care îl înregistrează, poate avea efecte contrare celor scontate”, se arată în comunicatul FIC.
 
Investitorii străini punctează că există trei direcţii de acţiune ale politicilor publice ale căror efecte separate, dar şi cumulate trebuie bine cântărite:
• Mai multe iniţiative de modificare a cadrului legislativ privind relaţia dintre sindicate şi patronate
• Măsuri menite să crească veniturile individuale – mărirea salariului minim şi întreaga dinamică a salariilor din mediul privat şi public, dar şi a pensiilor
• Măsuri punctuale cu efect pe termen scurt şi mediu menite să rezolve deficitul de forţă de muncă
 
„Proiectele de lege din Parlamentul României privind modificarea Legii dialogului social sunt rezultatul nemulţumirilor exprimate de sindicate şi o încercare de întoarcere în timp a relaţiilor dintre sindicate şi angajatori într-o epocă percepută de ei ca fiind mai bună. Între timp, economia României s-a integrat în piaţa europeană şi globală devenind mult mai sofisticată, condiţiile de muncă s-au îmbunătăţit, iar salariile au crescut consistent şi constant. FIC consideră că nicio lege cu impact economic nu ar trebui adoptată fără consultarea principalilor actori, sindicate şi angajatori, dar şi al populaţiei active, astfel încât dialogul social să fie un instrument real, respectat şi adaptat la nevoile prezente şi viitoare”, se arată în document.
 
Nivelul de bunăstare al unei ţări este reflexia nivelului de trai al populaţiei şi este legitim ca acest obiectiv să fie prioritatea oricărui executiv, având mereu ambiţia de a reduce decalajele faţă de ţările dezvoltate din UE. În acest sens FIC a elaborat o serie de propuneri care, dacă ar fi implementate, ar putea ajuta România să recupereze aceste decalaje (www.vaurma.ro).
 
Opinia membrilor FIC este că nivelul salariului minim nu trebuie decis în mod administrativ, ci trebuie să fie rezultatul negocierilor dintre sindicate şi patronate, pe baza unor criterii obiective, stabilite în prealabil după un calendar previzibil. Trebuie să fim conştienţi că salariul minim are ca efect secundar creşterea treptată a tuturor salariilor dintr-o economie, inclusiv cele din sectorul public, şi această dinamică trebuie supravegheată cu atenţie astfel încât să nu se materializeze doar în inflaţie. Pentru a contribui la această dezbatere am analizat argumentele Guvernului şi împreună cu experţii think-tank-ului CPAG şi am creionat câteva consideraţii privind salariul minim care ar trebui avute în vedere.
 
Nu în ultimul rând, atât Guvernul cât şi Parlamentul au luat în mod justificat o serie de măsuri punctuale menite să amelioreze pe termen scurt deficitul acut resimţit pe piaţa muncii din România. Aceste măsuri au în vedere fie activarea unor anumite categorii de persoane care nu sunt incluse în piaţa muncii, fie facilitarea accesului muncitorilor din afara Uniunii Europene sau atragerea înapoi în ţară unei părţi din diaspora românească.
 
Membrii FIC cred că este foarte important ca toate politicile ce privesc piaţa muncii să fie abordate într-un sistem unitar în cadrul unei strategii pe termen lung, să nu fie adoptate cu celeritate nejustificată şi fără o consultare serioasă cu toţi actori relevanţi.
 
Companiile membre FIC care angajează aproximativ 200.000 de oameni şi au o cifră de afaceri cumulată de 200 de miliarde RON îşi exprimă deplina disponibilitate de a purta un dialog privind piaţa forţei de muncă din România.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: