Cresc salariile în presă. Jurnaliştii vor fi scutiţi de impozit, la fel ca IT-iştii

Cresc salariile în presă. Jurnaliştii vor fi scutiţi de impozit, la fel ca IT-iştii

Jurnaliştii, scutiţi de impozit la fel ca programatorii FOTO Shutterstock

Presa ar putea primi salarii mai mari. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul social-democraţilor prin care jurnaliştii sunt scutiţi de impozit pe veniturile din salarii şi pe cele din drepturi de autor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul a fost adoptat după ce a primit 174 de voturi pentru. Iniţiativa legislativă va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Modificarea ar putea intra imediat în vigoare, ţinând cont că proiectul nu are termen specific de aplicare. Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PSD Valeriu Steriu şi semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP.

Iniţiatorii au justificat măsura afirmând că „mass-media din România se află într-o situaţie economică foarte dificilă” şi în consecinţă „piaţa mass-media se restrânge atât în privinţa operatorilor, cât şi a forţei de muncă”.

Astfel, proiectul propune ca jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală.

Proiectul prevede ca la articolul 7 să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

Parlamentarii au mai susţinut că prevederea este în măsură să asigure libertatea şi independenţa presei.

Fostul Guvern Dăncilă s-a opus proiectului şi calculase că măsura de extindere a scutirii de la plata impozitului pe venit generează un impact negativ asupra veniturilor bugetare în sumă de 18 milioane lei în anul 2019, la 6 luni.

„Estimez că ar fi circa 10.000 de contribuabili în această situaţie, cu un impact negativ asupra bugetului de circa un milion de euro”, a declarat Valeriu Steriu pentru G4Media.ro, la momentul iniţierii acestui proiect.

În prezent, sunt scutiţi de plata impozitului pe venit programatorii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: