Victorie finală a clienţilor împotriva Volksbank: comisionul de risc şi creşterea unilaterală a dobânzii sunt ilegale. Banii trebuie înapoiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volksbank trebuie să restituie sumele colectate ilegal de la clienţi
Volksbank trebuie să restituie sumele colectate ilegal de la clienţi

Un grup de clienţi ai Volksbank a câştigat irevocabil în instanţă un proces pe clauze abuzive privind comisionul de risc şi alte comisioane din contractele de credit, precum şi modificarea unilaterală a dobânzii, şi este obligată să restituie sumele colectate ilegal, potrivit unei hotărâri a Tribunalul Bucureşti vizând 315 contracte de credit.

„Respinge recursul ca nefondat. Obligă recurenta la plata cheltuielilor de judecată către intimată. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică azi“, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

Judecătoria Sectorului 2, prima instanţă de judecată, a constatat caracterul abuziv al clauzelor care instituie dreptul băncii să revizuiască rata dobânzii în cazul unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, precum şi clauzele care instituie comisionul de risc, redenumit, după caz, comision de administrare.

Ce alte comisioane mai sunt ilegale

Prima instanţă, a cărei hotărâre a fost menţinută şi de Tribunalul Bucureşti, a calificat ca abuzive şi clauzele care instituie următoarele comisioane, dacă sunt incluse în contract: comisionul de administrare garanţii, comisionul de rezervă minimă obligatorie şi comisionul monitorizare poliţe de asigurare.

Totodată, instanţa a decis că sunt abuzive clauzele care stabilesc obligaţia împrumutatului de a încheia contractul de asigurare cu o societate de asigurări parteneră sau agreată de bancă şi dreptul băncii de a alege noua societate de asigurări care reînnoieşte poliţa.

Judecătoria Sector 2 a considerat că sunt abuzive şi unele clauze privind declararea scadenţei anticipate.

Banca trebuie să restituie sumele colectate ilegal

Hotărârea instanţei ne arată că banca trebuie să restituie toate sumele colectate ilegal. „Obligă pârâta să restituie reclamanţilor sumele încasate cu titlu de comision de risc (după caz, redenumit comision de administrare credit), de dobândă majorată şi de comision rezervă minimă obligatorie, de la data încheierii convenţiei de credit la zi. Respinge celelalte capete ale cererii, ca neîntemeiate. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 217 lei, pentru fiecare reclamant din tabel care nu a renunţat la judecată şi nu a încheiat tranzacţie, cu titlu de cheltuieli de judecată“, se arată în decizia Judecătoriei Sector 2.

Grupul format din 580 de clienţi a fost reprezentat de casa de avocaturã Piperea&Asociaţii.

Pe de altă parte, banca spune că are la activ şi hotărâri în care a câştigat, astfel că situaţia „e departe de a avea o concluzie pe acest subiect“.

„Credem că nimeni nu este în măsură să facă aprecieri asupra unor decizii ale instanţelor, fie ele negative sau pozitive. Există atât sentinţe favorabile băncii, cât şi sentinţe precum cea în discuţie, ceea ce ne face să credem că suntem încă departe de a avea o concluzie pe acest subiect. Ca şi până acum, Volksbank respectă şi pune în aplicare toate deciziile instanţelor şi îşi asumă atât eşecurile, cât şi victoriile“, au declarat reprezentanţii băncii, citaţi de Mediafax.

Mai puteţi citi: 

Cea mai mică dobândă pentru un credit, câştigată la ÎCCJ! Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză unui client al Băncii Comerciale Române care a acţionat în judecată banca în urmă cu doi ani din cauza unor nereguli privind dobânda aplicată unui credit contractat.

De la 1 martie 2014, Bucureştiul va avea un tribunal specializat pentru conflicte şi proceduri economice

Tribunalul Specializat Bucureşti va fi înfiinţat la 1 martie, domeniile în care va funcţiona acesta, precum şi statul de funcţii urmând să fie stabilite până la 15 ianuarie, potrivit unui proiect de ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei.

Nici băncile nu citesc contractele: un rus a păcălit o bancă să semneze un contract extrem de păgubos, pe care nu-l poate rezilia. Dmitri Argakov n-a fost de acord cu termenii unei bănci din Rusia pentru card de credit. Aşa că a scanat contractul şi l-a modificat prin punctele esenţiale: dobândă zero, niciun comision bancar şi nicio limită de creditare, o taxă de reziliere a contractului de 180.000 de dolari şi amenzi de 90.000 dacă banca nu respectă clauzele. Fără a citi contractul semnat de Argakov, angajaţii băncii l-au semnat.

Societăţile financiare cer supravegherea standardizată asupra tuturor IFN-urilor de către BNR. Casele de amanet şi CAR-urile, în aceeaşi categorie

Asociaţia Societăţilor Financiare (ALB) România vrea ca supravegherea instituţiilor financiare nebancare (IFN) de către Banca Naţională a României să fie standardizată, indiferent de Registrul de autorizare, şi să fie impuse o serie de bune practici pentru toate companiile din sector.

Nica, ANPC: Problema mare cu clauzele abuzive nu e neapărat la bănci; la IFN, cooperative şi CAR e nenorocire

Cele mai mari probleme privind clauzele abuzive nu se regăsesc neapărat la marile instituţii de credit din sistemul bancar, ci la instituţiile financiare nebancare, coopertaivele de credit şi organizaţiile tip CAR, unde e „nenorocire“, a declarat Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

UPDATE Bogdan Nica, ANPC: Există cel puţin trei bănci care încearcă să ascundă lucruri în contractele de credite. Instituţia are procese cu toate băncile

În acest moment există cel puţin trei bănci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în cadrul unei conferinţe despre competiţie.

Denunţarea clauzelor abuzive va putea fi realizată de la 1 octombrie. Guvernul a respins proiectul de ordonanţă care amâna din nou intrarea în vigoare

Guvernul a respins proiectul ordonanţei de urgenţă prin care Ministerul Justiţiei propunea din nou amânarea posibilităţii de denunţare a clauzelor abuzive din contracte, astfel că prevederea va intra în vigoare de la 1 octombrie. Premierul Victor Ponta a confirmat că nu va mai fi nicio amânare.

O clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină. Cum demontează Ministerul Justiţiei solicitările băncilor aflate "cu musca pe căciulă"

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, spune că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină, iar în mai multe cazuri ajunse la Curtea Europeană de Justiţie instanţa deja s-a pronunţat în acest sens, demontând argumentele băncilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite