Băncile din România au acordat în cinci ani credite noi în valoare de 388 miliarde lei

Băncile din România au acordat în cinci ani credite noi în valoare de 388 miliarde lei

Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 388 miliarde lei, în perioada 2016-2020, cu 37,5% mai mult comparativ cu soldul creditului neguvernamental de la sfârşitul anului trecut, care s-a cifrat la 282 miliarde lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, în cei cinci ani, portofoliul de credite noi a depăşit soldul creditului neguvernamental cu peste o treime, potrivit unei analize realizată în cadrul campaniei #dreptullabanking.
 
În perioada ultimilor cinci ani, cererea de credite de la companii a impulsionat activitatea de creditare la nivelul sistemului bancar românesc. Populaţia a accesat 44,45% din volumul creditelor noi în cei cinci ani, în timp ce companiile  au contractat împrumuturi în proporţie de 55,55%. Trendul de creştere mai alertă a creditării corporate este estimat să se menţină. 
 
Reînnoirea parţială a portofoliului de credite se explică prin scadenţa scurtă a împrumuturilor contractate de companii, într-o pondere importantă. Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferenţa dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.
 
Repartiţia pe monede arată un interes mare pentru creditele noi acordate în moneda naţională, peste 80% din împrumuturile din perioada 2016-2020 fiind contractate în lei, în timp ce 17,1% au fost acordate în euro şi 2,5% în dolari. Populaţia a accesat credite aproape numai în lei, 98% din total fiind în moneda naţională, ceea ce a condus la eliminarea riscului valutar. Companiile au luat credite în lei în proporţie de 66,13% din total, restul fiind împrumuturi în valută. Creditele noi acordate în euro au fost accesate preponderent de companii (95,24%) şi numai 4,76% de către populaţie, în timp ce împrumuturile noi în dolari au fost contractate aproape în totalitate de companii (98,7%).
 
Băncile au sprijinit debitorii care au întâmpinat dificultăţi financiare din cauza pandemiei prin suspendarea obligaţiilor la plată. Ponderea creditelor care au beneficiat de efectele moratoriilor publice şi private, până la finele lunii martie 2021,  a fost 12,7% din totalul creditelor, potrivit informaţiilor publicate în Raportul BNR asupra stabilităţii financiare.
 
  În România, raportul credite/depozite pentru populaţie şi societăţi nefinanciare este de 66,38% în luna martie 2021 (64,13% doar pentru persoanele juridice române), în timp ce media UE este de 111%, ceea ce arată un potenţial mare pe care îl au băncile din România de a creşte activitatea de creditare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările