Băncile centrale şi-au pus la punct un plan pentru a putea furniza lichidităţi în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante bănci centrale din lume au laut parte miercuri la o acţiune coordonată prin care s-a urmărit punerea la punct a unor proceduri prin care să se injecteze în pieţe lichidităţi pentru a calma tensiunile apărute pe pieţele interbancare. Anunţul privind demersul acestora a avut a rezultat creşterea puternică a burselor de acţiuni.

Potrivit unui raport oficial al Băncii Centrale Europene, aceasta, împreună cu Federal Reserve, Banca Angliei precum şi cu băncile centrale din Canada, Japonia sau Elveţia şi-au coordonat miercuri acţiunile într-o operaţiune prin care au urmărit să-şi majoreze capacitatea de a oferi lichidităţi în piaţă pentru a susţine sistemul financiar global.

Potrivit raportului respectiv, ca rezultat al operaţiunilor comune derulate de băncile centrale amintite, băncile comerciale vor avea începând de luni acces la lichidităţi în dolari, în cantităţile dorite şi la costuri reduse. Iar demersurile băncilor centrale continuă pentru a face astfel încât nevoile financiare ale băncilor comerciale, indiferent de moneda în care fi ele denominate, să fie rapid şi ieftin satisfăcute.

În urma apariţiei acestei informaţii, indicele DAX a câştigat peste 4%, tot atât cât câştiga şi futures-ul indicelui american Dow Jones, peste ocean.

Demersul băncilor centrale a avut loc în urma apariţiei primelor indicii care semnalizau că sistemul financiar global se află în pragul îngheţului, din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, care produce efecte negative într-un mod şi cu o amploare neaşteptată, peste tot în lume.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite