Banca japoneză Nomura majorează salariile a 4.000 de angajaţi pentru a stimula consumul şi combate deflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca japoneză Nomura Holdings a anunţat că va majora salariile a aproximativ 4.000 de angajaţi din Japonia pentru a încuraja consumul şi a stimula economia, ca răspuns la apelul lansat de premierul Shinzo Abe, care a cerut companiilor să contribuie la combaterea deflaţiei şi la revenirea economică.

Salariile la Nomura Securities, cea mai mare casă de brokeraj din Japonia, vor creşte în medie cu 2% începând din luna aprilie, potivit băncii japoneze. Majorările salariale vizează în principal angajaţii mai tineri, mai predispuşi să cheltuiască decât să economisească, a precizat banca, potrivit Mediafax. Astfel, aproximativ 4.000 din cei 13.000 de angajaţi ai Nomura Securities vor beneficia de majorarea salarială.

Premierul Shinzo Abe face presiuni asupra mediului de afaceri pentru a determina creşterea salariilor. Preţurile au început să crească în acest an după 15 ani de deflaţie, dar veniturile angajaţilor continuă să scadă, erodând puterea de cumpărare a populaţiei.

Majorarea salarială de 2% oferită de Nomura este echivalentă cu ţinta de inflaţie a băncii centrale. Inflaţia anuală din Japonia a fost de 0,9% în octombrie. Salariul mediu, excluzând plata pentru ore suplimentare şi bonusuri, a scăzut în septembrie cu 0,6% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cea de-a 16-a lună consecutivă de declin.


Mai puteţi citi: 

Drama oamenilor străzii racolaţi de mafia japoneză pentru a curăţa centrala nucleară de la Fukushima. Autorităţile japoneze au folosit oameni ai străzii pentru curăţarea centralei nucleare de la Fukushima după catastrofa din martie 2011, citează presa rusă după o investigaţie a postului de televiziune Russia Today. De cele mai multe ori, aceştia au lucrat fără protecţia adecvată împotriva radiaţiilor şi în unele cazuri nu şi-au primit plăţile.

Japonia răspunde cu vehemenţă faţă de iniţiativa Chinei de a trasa teritorii pe Marea Chinei de Est: „Nu vom accepta niciodată zona creată de China”. Japonia a protestat dur faţă de anunţul Chinei, care a publicat sâmbătă harta unei „zone de identificare şi apărare aeriană” din Marea Chinei de Est, ce include grupul de insule Senkaku, controlate de puterea de la Tokyo. Arhipelagul este revendicat de China, ceea ce a deteriorat extrem de mult relaţia între cele două ţări asiatice.

China a creat o zonă de apărare aeriană care include controversatul arhipelag Senkaku, controlat de Japonia. Ministerul Apărării din China a anunţat sâmbătă crearea unei „zone de identificare şi apărare aeriene” care cuprinde o suprafaţă extinsă din Marea Chinei de Est, inclusiv grupul de insule Senkaku, controlate de Japonia, dar revendicate de China sub numele de Diaoyu. Iniţiativa puterii de la Beijing riscă să agraveze şi mai mult tensiunile între cele două ţări, ajunse deja la cel mai ridicat nivel din ultimul an.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite