ASF a adoptat modul de calcul al RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat miercuri proiectul de normă privind noul mod de calcul al poliţelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), urmând ca detaliile să fie publicate ulterior.


Potrivit unor surse din piaţă, proiectul a fost adoptat fără modificări importante faţă de documentul lansat săptămâna trecută în dezbatere publică.

Autoritatea lansase joi, în dezbatere publică, timp de cinci zile, norma de calcul al tarifelor maxime ale asigurărilor auto obligatorii RCA.

Acestea vor fi aplicate în următoarele şase luni, dar din care lipsesc mai multe măsuri stabilite la discuţiile cu transportatorii, printre care şi marja de profit pe care şi-o pot stabili asigurătorii.

ASF a anunţat, săptămâna trecută, că va stabili în 30 de zile tarife maxime pentru fiecare categorie de vehicule pentru poliţele RCA, aşa cum prevede ordonanţa de urgenţă (OUG) publicată recent în Monitorul Oficial.

Tarifele vor fi îngheţate timp de şase luni, potrivit acordului stabilit între guvern şi transportatori. ASF a publicat joi norma privind metodologia de calcul al tarifelor RCA, care va rămâne în dezbatere publică timp de cinci zile.

Din aceasta lipsesc însă anumite măsuri anunţate în prima variantă a formulei de calcul, cum ar fi marja de profit pe care şi-o pot stabilit firmele de asigurare.

Norma aprobată miercuri conţine doar principiile pe baza cărora se stabilesc preţurile maxime la poliţele RCA, însă nu conţine tarifele efective.

În urma negocierilor dintre patronatele din transporturi şi reprezentanţii ASF, de la jumătatea lunii septembrie, ASF a indicat  un preţ de referinţă de 7.500 de lei pe an pentru o poliţă RCA, în cazul camioanelor de peste 16 tone.

Ce include proiectul de normă

În proiectul de normă apar în plus faţă de varianta stabilită cu transportatorii detalii legate de vârstă. Astfel, tarifele vor fi calculate şi în funcţie de grupele de vârstă ale şoferilor persoane fizice, încadraţi astfel:  sub 25 ani, 26-30 ani, 31-40 ani, 41-50 ani, 51-65 ani şi peste 65 de ani.

„Pentru determinarea unui tarif de primă pentru asigurarea unui eveniment incert sunt efectuate estimări ale probabilităţilor asociate cu apariţia şi/sau severitatea unui eveniment, estimări care se bazează pe istoricul evenimentelor întâmplate şi pe proiecţiile tendinţelor”, se mai arată în proiect.

Transportatorii s-au declarat mulţumiţi de măsura îngheţării pentru şase luni a tarifelor RCA şi susţin că aceasta era o măsură necesară, în contextul unei pieţe dezechilibrate şi al creşterii accelerate a tarifelor în ultimul an.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite