Antreprenorul care a pornit de la zero de mai multe ori
0După ce a acumulat o experienţă de 15 ani în domeniul imobiliar, omul de afaceri Cătălin Scripcaru nu s-a sfiit să o ia de la zero de două ori: cu dezvoltarea de proiecte şi cu vânzarea de francize.
La 40 de ani, Cătălin Scripcaru are o experienţă de 15 ani în domeniul imobiliar şi, după ce a fost şcolit într-o corporaţie austriacă, a decis să pornească pe cont propriu în afaceri. El este preşedintele firmei Advanced Development, care deţine licenţa pentru franciza Century 21 în România. În 2007 a hotărât să dezvolte câteva proiecte rezidenţiale şi office, pe care acum le are în stadiul de proiect, iar din 2010 s-a hotărât să vândă francize antreprenorilor români care vor să-şi deschidă o agenţie imobiliară.
Cătălin Scripcaru a cochetat cu afacerile de când era în liceu. Acesta îşi aduce aminte că în acea perioadă vindea orice, chiar şi dulciuri. Omul de afaceri a studiat o bună perioadă în Germania, iar acest lucru l-a ajutat să-şi facă conexiuni în acea ţară. După ce a terminat liceul în Germania, Cătălin Scripcaru a început să aducă utilaje pentru benzinăriile din ţară. Însă şi-a început cariera în adevăratul sens al cuvântului în 1995 în cadrul CIAS International.
Debutul în imobiliare
Primul contact cu domeniul imobiliar l-a avut în 1997 în cadrul companiei Era-Bau, care ulterior a fost preluată de Il-Bau, care s-a transformat apoi în Strabag. Aceasta din urmă a ajuns să fie Raiffeissen Evolution într-un final. „În 1997, nu era gata nici Marriott, dar să vorbeşti de proiecte imobiliare. Era o noţiune complet nouă. Am fost norocos să călătoresc mult şi să văd proiectele imobiliare din afară", îşi aduce aminte Cătălin Scripcaru.
În perioada 1997-2007, antreprenorul căuta oportunităţi pentru dezvoltarea a diverse proiecte imobiliare şi cerceta piaţa pentru a identifica zonele unde se puteau dezvolta proiecte. În cei zece ani în care a fost angajat, Scripcaru a dat viaţă proiectelor precum Oracle Tower, o clădirea de birouri de pe Casa Moşilor, o clădire de lângă Otopeni şi Sky Tower.
„Sky Tower este un proiect început de mine. Am fost un mare fan al acelei zone. Am pus primul piciorul în zonă, când am cumpărat terenul în 1999-2000 pentru proiectul Sky Tower. Nu era nimic acolo. Negocierile pentru achiziţionarea acestui spaţiu au fost îndelungate. Multă lume şi-a dorit acest teren", ne-a mărturist omul de afaceri.
Pe cont propriu din 2007
„Deşi am spus că voi sta în corporaţie doi-trei ani, am ajuns să lucrez 10 ani într-o astfel de organizaţie. Dar în 2007 am pornit pe cont propriu şi singurul meu regret este că nu am făcut acest pas mai devreme", a afirmat Cătălin Scripcaru.
În 2007, omul de afaceri a înfiinţat alături de alţi parteneri compania Advanced Development, prin care a început să demareze proiecte rezidenţiale şi office, în jur de 10, dar toate sunt la stadiul de proiect, pentru că a venit criza. În 2010, a decis să încerce o altă piaţă şi anume cea a francizelor. El a ales să intre pe această piaţă în 2010 deorece piaţa serviciilor imobiliare reveniseră în acel moment la o normalitate.
Franciza Subway, un exemplu de urmat
În ceea ce priveşte piaţa francizelor, antreprenorul spune că nu este o industrie bine conturată. „Mulţi nici nu ştiu ce înseamnă o franciză. O franciză înseamnă un sistem pe care îl implementezi în firma pe care o ai. Este o reţetă testată de alţii", a explicat Scripcaru. Mai mult, afirmă că nu se teme de concurenţă pe piaţa francizelor din imobiliar. „Mă bucur când văd că vin şi alţi jucători pentru că educă piaţa, reprezintă un plus", a explicat Scripcaru.
Omul de afaceri este nemulţumit de faptul că francizorii nu respectă reţeta, dar nici codul de etică. El a spus că se luptă cu educarea pieţei, atât a antreprenorilor, cât şi a clienţilor.
În viziunea omul de afaceri, România este un loc cu mult potenţial de dezvoltare, dar trebuie schimbată cultura antreprenorială. El a spus că trebuie să luăm exemplul francizei Subway. „Omul care conduce franciza Subway este şcolit în corporaţii. El respectă întocmai reţeta. Este o mare diferenţă de cultură antreprenorială. Avem nevoie de mulţi oameni ca cel de la Subway. Oameni care să fie locomotive", a explicat Scripcaru.
"În 2007 am pornit pe cont propriu şi singurul meu regret este că nu am făcut acest pas mai devreme.''
Cătălin Scripcaru preşedintele Advanced Development
Cât te costă o franciză imobiliară
Bugetul pe care trebuie să îl ai pentru a deschide o agenţie imobiliară prin franciza Century 21 este de 50.000-100.000 de euro. Această sumă va reprezenta cheltuielile pe un an. Aşadar, investiţia iniţială nu este mai mare de 20.000-25.000 de euro. Mai sunt taxa de aderare la franciză de 10.000 de euro şi redevenţa lunară plătită către Century 21 de 6% din veniturile agenţiei.