ANRE: Problemele prosumatorilor trebuie rezolvate în noua perioadă de reglementare

0
Publicat:

Racordările prosumatorilor nu vin fără provocări pentru operatorii de distribuţie şi toate lucrurile acestea trebuie rezolvate în noua perioadă de reglementare, a declarat șeful ANRE George Niculescu.

Un instalator montează panouri fotovoltaice pe acoperișul unei case
121.304 de prosumatori erau racordați la rețea la 31 martie

Potrivit oficialului ANRE, comunităţile trebuie integrate în sistemul energetic, iar acest lucru se va face prin intermediul operatorilor de distribuţie.

"Racordările prosumatorilor nu vin fără provocări pentru operatorii de distribuţie şi toate lucrurile acestea trebuie rezolvate şi trebuie prinse în noua perioadă de reglementare. Din punctul meu de vedere, distribuţia de energie electrică nu trebuie să îl coste pe consumator mai mult decât energia electrică în sine. Nu cred că este firesc să plătim pe distribuţie mai mult decât plătim pe marfă. Vom găsi o variantă prin care rata de rentabilitate propusă de către ANRE să fie una cât mai aproape de nevoia de investiţii a operatorilor de distribuţie. Vedem că reţeaua de distribuţie este bidirecţională. Vorbim de producerea energiei electrice foarte aproape de locul de consum şi vedem rolul foarte activ al prosumatorilor, comunităţilor de energie, noi actori pe care trebuie să-i integrăm în sistemul energetic. Lucrurile acestea se vor face prin operatorii de distribuţie, deci în niciun caz nu vom fi o oprelişte în calea investiţiilor, aşa cum am declarat-o în mai multe rânduri. Cred că soluţia sănătoasă pentru orice ieşire dintr-o situaţie de criză reprezintă investiţiile", a punctat George Niculescu.

A cincea perioadă de reglementare

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a adăugat că noua metodologie pentru a cincea perioadă de reglementare fără să fie epuizate toate pârghiile de dialog cu industria.

"Din perspectiva autorităţii, trebuie să vă spun că nu vom aplica niciun fel de nouă metodologie (în a 5-a perioadă de reglementare, n.r.) fără să epuizăm toate pârghiile de dialog cu industria. Fac lucrul acesta de când am preluat mandatul. Nu lucrăm cu uşile închise, ci autoritatea de reglementare este pe fiecare domeniu în parte în direct dialog cu cei interesaţi dacă vorbim de la prosumator, regulament de racordare, rată de rentabilitate. Suntem în permanent dialog cu cei implicaţi şi cei afectaţi de ceea ce reglementăm. Discuţiile merg bine, spun eu. Evident că nu toată lumea o să fie mulţumită de această perioadă a cincea de reglementare. Este greu să mulţumeşti pe toată lumea când ai de luat o hotărâre atât de importantă. Important este să menţinem un echilibru, între nevoia de investiţii pe care o are reţeaua de distribuţie, indiferent de zona de distribuţie despre care vorbim, şi prosumatori, în creştere de la lună la lună faţă de faţă de februarie. În martie aveam cu 4.150 de prosumatori mai mult racordaţi la reţea, în total fiind 121.304, la 31 martie", a precizat Niculescu.

Anul 2024 reprezintă an de tranziţie de la perioada a patra la perioada a cincea de reglementare pentru activitatea de distribuţie a energiei electrice. Cea de-a cincea perioadă de reglementare va fi valabilă pentru perioada 2025 - 2030.

Specialişti din domeniului energetic, alături de reprezentanţi ai autorităţilor, participă luni la cea de-a 6-a ediţie a evenimentului "Forumul Energiei", organizat de Financial Intelligence.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite