Angajatorii nu înţeleg ce urmăreşte statul prin transferul contribuţiilor. Guvernul, somat să dea explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima şedinţă de guvern - cabinet Viorica Dăncilă / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 31 ian 2018

Consiliul Investitorilor Străini a transmis miercuri premierului Viorica Dăncilă, ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, o scrisoare deschisă prin care-şi exprimă nemulţuimirea faţă de neadoptarea Legii privind transferul contribuţiilor, deşi au trecut mai bine de trei luni de când se aplică ordonanţa.

”Vă scriem în numele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizaţie ce reuneşte companii a căror cifră de afaceri cumulează peste 180 de miliarde de lei şi care angajează aproape 200.000 de persoane. Vă adresăm această scrisoare deoarece angajatorii pe care îi reprezentăm nu înţeleg de ce procesul de adoptare prin lege a ordonanţei de urgenţă care reglementează transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu este finalizat”, se arată în document.  

 Consiliul Investitorilor Străini (FIC) aminteşte că a trimis încă din 31 octombrie 2017, o scrisoare similară prim-ministrului în funcţie la acea vreme, domnul Mihai Tudose, prin care cerea Guvernului „să transmită public şi fără echivoc ce problemă doreşte să rezolve prin mutarea contribuţiilor şi de ce crede că aceasta este o soluţie bună”. 

„Mesajele mediului de afaceri au fost însă ignorate. În cele trei luni de la aplicare, realitatea a demonstrat că problemele sesizate de angajatori au fost întemeiate şi chiar au apărut în plus altele noi. Acum suntem din nou într-o situaţie care nu oferă suficientă predictibilitate şi stabilitate. Ordonanţa de urgenţă 79/2017 care este în vigoare de la 1 ianuarie 2018 a fost discutată de Senat şi a rămas la nivelul Camerei Deputaţilor, fiind neclar când şi dacă aceasta o va adopta sau modifica.  Ne putem imagina cu toţii noi amendamente care ar putea da peste cap întregul sistem al relaţiilor de muncă şi ar putea genera probleme şi costuri pe care angajatorii nu şi le pot asuma. Lipsa de claritate în ceea ce priveşte scopul măsurii de transfer al asigurărilor sociale, precum şi lipsa de înţelegere a impactului pentru diversele categorii de angajaţi au făcut ca implementarea să nu se realizeze în mod uniform de către toţi angajatorii din mediul privat. Chiar şi în zona publică aplicarea acestei măsuri a avut nenumărate efecte neprevăzute”, susţin investitorii.  

Oamenii de afaceri nu sunt de acord cu transferul contribuţiilor

FIC precizează că, în ciuda faptului că rămân în dezacord cu modul în care acest transfer s-a reglementat, angajatorii îşi doresc o legislaţie clară şi predictibilă care să asigure stabilitate pe termen mediu, garanţie conferită de adoptarea finală sub forma unei legi aprobate de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial. 

„Acest lucru le va garanta angajatorilor continuitatea aplicării măsurilor introduse de OUG 79/2017, iar membrii FIC vor respecta întocmai prevederile legale. În plus îşi vor putea schimba eficient sistemele informatice astfel încât să rezolve pe termen lung problemele birocratice generate de noile prevederi şi costurile asociate acestora. Considerăm că mediul privat din România va aprecia finalizarea de către Parlament a acestui proces legislativ astfel încât incertitudinile să înceteze cât mai repede. Această scrisoare deschisă va fi publicată pe site-ul FIC şi pe reţelele noastre de socializare. Ne exprimăm, ca de obicei, deplina disponibilitate pentru dialog şi colaborare”, se arată în scrisoarea trimisă oficialilor români.

Inspecţia Muncii a început controalele

Inspecţia Muncii a început deja controalele asupra angajatorilor care nu au înregistrat transferul contribuţiilor la REVISAL. 

„Inspecţia Muncii atenţionează angajatorii asupra apropierii datei de 31 martie 2018, care reprezintă termenul până la care aceştia trebuie să transmită în registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL), orice modificare a salariului de bază brut, a indemnizaţiilor, sporurilor, precum şi ale altor adaosuri, în contextul mutării CAS şi CASS la angajat", comunica Inspecţia Muncii în urmă cu două săptămâni.

Amenzile, cuprinse între 5.000 şi 8.000 lei

Inspectorul general de stat Danets Nicolae Bratu a afirmat că angajatorii întreabă ce amenzi riscă dacă nu înregistrează în REVISAL modificările salariale.

„Suntem tot mai des întrebaţi ce amenzi riscă angajatorii care vor fi verificaţi de inspectorii de muncă dacă au operat transmiterea datelor în REVISAL. În contextul modificărilor legislative aduse prin H.G. 905/2017 privind Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor, termenul de transmitere în aplicaţia REVISAL a modificărilor salariale a suferit o prorogare până la data de 31.03.2018, dată de la care sunt aplicabile prevederile art. 8, alin. 2, lit. e) din actul normativ sus menţionat (amendă de la 5.000 la 8.000 de lei). În urma analizării situaţiei referitoare la transmiterea modificărilor salariale la contractele individuale de muncă în sistemul informatic aferent Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor, se constată necesitatea ca inspectorii de muncă să efectueze acţiuni de verificare a angajatorilor care nu respectă prevederile art. 4, alin. (3) care stipulează că orice modificare a datelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. h) se transmite în registru în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii acesteia”, a declarat recent Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite