Angajaţii români vor salarii mai mari, dar nu ştiu să le ceară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Angajaţii din România preferă să şi caute alt loc de muncă decât să ceară angajatorului un salariu mai mare, potrivit unei firme de recrutare.

Aproximativ 70% dintre persoanele angajate care vor să îşi schimbe locul de muncă se aşteaptă la venituri cu cel puţin 20% mai mari, dar se feresc să solicite o mărire din partea actualului angajator. Cea mai mare fluctuaţie de personal se înregistrează în domeniile: resurse umane şi contabilitate.

Salariile reprezintă un subiect sensibil, mai ales în această perioadă, când multe firme se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza inflaţiei şi a costurilor în continuă creştere. Modificările recente ale Codului Fiscal, care vor pune presiuni suplimentare pe angajatorii mici şi mijlocii, creează şi mai multă incertitudine în legătură cu modul în care vor evolua relaţiile de muncă şi salarizarea angajaţilor.

,,Aproximativ 70% dintre candidaţii cu care intrăm în contact îşi doresc salarii cu cel puţin 20% mai mari de la următorul loc de muncă. Însă mulţi ezită să ceară argumentat salarii mai mari şi preferă să plece direct din actuala poziţie. Este o situaţie cumva paradoxală, pentru că mulţi candidaţi spun că motivul pentru care renunţă la un loc de muncă este lipsa majorării salariului, dar ei nici măcar nu cer o mărire. Dar, fie că este vorba de replacement sau de poziţii noi, în contabilitate şi HR se observă cea mai mare cerere. Acestea sunt domeniile în care am recrutat cel mai mult în acest an”, declară Cristina Profeanu, Consultant Resurse Umane, Trainer şi Coach autorizat în domeniul resurselor umane.

În timp ce 42% dintre angajaţi spun că sunt necesare creşteri salariale pentru a aborda fluctuaţia personalului, doar 18% dintre angajatori consider acest aspect ca fiind important. Totodată, 43% dintre salariaţi declară că sunt dispuşi să renunţe la locul de muncă actual în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de EY pe un eşantion de 1.500 de lideri de afaceri, peste 17.000 de angajaţi din 22 de ţări şi 26 de sectoare industriale.

Pentru a-şi fideliza angajaţii valoroşi, o mare parte a angajatorilor au început să pună mai mult accent pe flexibilitatea programului. Totodată, oferă beneficii inexistente în perioada pre-pandemică, precum creşterea numărului zilelor de concediu, tichete cadou, bugete pentru formare profesională şi munca de acasă sau în sistem hibrid.

O presiune suplimentară este cauzată şi de scăderea record a numărului de angajaţi din România. Dacă în 2019, în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,8 milioane persoane, conform unui studiu realizat de termene.ro.

De aceea, este esenţial ca între angajator şi angajaţi să existe o comunicare cât mai deschisă despre evoluţia companiei, sunt de părere experţii în resurse umane. Angajatorii trebuie să traseze echipei obiective cât mai clare şi care să fie realizabile, dar şi să ofere un program de muncă flexibil care să le permită angajaţilor să păstreze echilibrul între viaţa profesională şi cea personală.

„În general, din experienţele noastre cu persoanele pe care le recrutăm, observăm un tipar în privinţa modului în care angajaţii cer salarii mai mari: îi spun angajatorului că vor o creştere de salariu, acesta le promite această majorare fără însă a menţiona un termen concret. În foarte multe cazuri, această majorare a salariului nu are loc, iar angajatul demisionează. Recomandarea mea este ca atunci când solicită un salariu mai mare, angajatul ar trebui să îşi monitorizeze mai atent contribuţia directă în realizările firmei, astfel încât să aibă argumente concrete pe care să le prezinte angajatorilor”, adaugă Cristina Profeanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite