Amânarea ratelor bancare: precizări privind cardul de credit şi overdraftul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai avantajoase carduri de credit

Legea care reglementează amânarea ratelor bancare ar putea fi modificată, rămânând însă la latitudinea băncilor dacă noile reguli vor cuprinde şi overdraftul şi cardul de credit, scrie economica.net.

Overdraftul, cardul de credit, liniile de credit pentru capital de lucru pentru firme, facilităţile de factoring sau no cash nu intră sub incidenţa OUG 37/2020 privind amânarea la plată a ratelor cu până la nouă luni, potrivit răspunsului trimis de Ministerul Finanţelor către Asociaţia Română a Băncilor (ARB), aflat în posesia economica.net

Pentru ca aceste instrumente să intre sub efectul ordonanţei, aceasta ar trebui modificată în baza unei soluţii care trebuie propusă de ARB. Totodată, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, semnatarul scrisorii, spune că ar putea lua în calcul amendarea ordonanţei vizavi de felul în care trebuie aplicată amânarea ratelor la companii.

Cea mai importantă cerere de clarificare trimisă de ARB este cea referitoare la felul în care facilităţile ordonanţei se pot aplica la overdraft, card de credit, linii de credit pentru persoane fizice şi juridice, facilităţilor de factoring şi no cash. 

Conform explicaţiilor emise de MF, niciuna dintre aceste forme de împrumut atât pentru persoane fizice cât şi juridice nu intră sub incidenţa OUG 37/2020, care nu se poate aplica pentru aceste forme de finanţare. 

„Clienţii nu pot să beneficieze de suspendarea/prelungirea de maturitate pe motiv că sunt fără maturităţi şi nu au rate de plată a capitalului şi/sau scadenţe”, precizează documentul semnat de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. 

Pentru exceptarea acestora de la plată ar trebui modificată OUG 37, iar băncile sunt rugate să furnizeze o soluţie dacă doresc acest lucru. Dacă nu, ele pot oferi aceste facilităţi clienţilor lor după norme interne, fără să apeleze la prevederile ordonanţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite