Alpha Bank va vinde operaţiunile din România şi alte cinci state

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul bancar Alpha Bank este aproape de a încheia un acord pentru vânzarea unei participaţii de până la 30% din subsidiarele est-europene, printre care şi cea din România, către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit publicaţiei elene „Real News“, citată de agenţia de ştiri Bloomberg.

Grupul elen vrea să separe diviziile din România, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania şi Macedonia de banca-mamă şi să le plaseze într-un holding.

BERD ar urma să cumpere ulterior o participaţie în cadrul acestui holding, potrivit cotidfianului elen.

În martei, Boardul Alpha Bank a cerut acţionarilor să anuleze fuziunea cu EFG Eurobank din cauza impactului restructurării datoriilor Greciei asupra băncilor, a anunţat miercuri instituţia elenă de credit. În România, operaţiunea ar fi presupus fuzionarea Alpha cu Bancpost.

Acţionarii celor două bănci au aprobat în noiembrie fuziunea, în urma căreia ar fi fost creată cea mai mare bancă elenă, bine poziţionată pentru a face faţă crizei datoriilor de stat, care a cauzat retrageri de depozite şi creşterea creditelor neperformante, transmite Reuters.

Însă conversia de obligaţiuni prin care Grecia şi-a redus datoria de stat cu peste 100 miliarde euro a generat pierderi mult mai ridicate celor două bănci faţă de nivelul estimat la încheierea acordului de fuziune.

Expunerea Alpha Bank pe datoria de stat a Greciei este cu aproximativ 50% mai mică decât cea a EFG Eurobank.

Eurobank consideră că fuziunea ar fi fost benefică pentru ambele părţi, a declarat pentru Reuters o sursă oficială din cadrul băncii.

"Considerăm că tranzacţia avea sens şi ar fi putut aduce sinergii serioase, dar dacă Alpha nu mai vrea, nu putem face o căsătorie cu forţa", a declarat sursa.

În sistemul bancar românesc, înţelegerea ar fi urmat să dea naştere băncii Alpha-Bancpost, care ar fi ocupat locul trei pe piaţa autohtonă, în funcţie de active.

Ce se va întâmpla în România

În România, cele două bănci sunt prezente prin Bancpost, respectiv Alpha Bank. Pe plan local, fuziunea va restructura topul celor mai mari bănci, schimbând chiar primele poziţii ale clasamentului. Noua bancă ar urma să se situeze pe locul trei în acest top, fiind depăşită numai de BCR şi BRD. De asemenea, banca va ocupa poziţii fruntaşe (top trei) şi în Bulgaria, Serbia şi Cipru, potrivit documentului.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite