Scandalul salamului spălat cu oţet: Producătorii români vor ca toate produsele din carne importate să aibă certificări de calitate şi securitate

Scandalul salamului spălat cu oţet: Producătorii români vor ca toate produsele din carne importate să aibă certificări de calitate şi securitate

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, acuză că retailerii spală salamul cu oţet dacă se apropie termenul de expirare şi apoi îl revând

Producătorii români cer ca toate produsele din carne importate să fie supuse unor certificări de calitate şi securitate alimentară, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), scrie Agerpres.ro. Solicitarea vine după ce Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat că în România se importă produse expirate sau aproape expirate şi a dat ca exemplu salamul, care ar fi spălat cu oţet şi apoi pus în vânzare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Credem că este necesar ca produsele din carne importate în România, precum şi cele produse în spaţiul intracomunitar, să fie supuse unor certificări de calitate şi securitate alimentar, astfel încât produsele din piaţă să deţină un barem cât mai exigent de calitate. Credem că acest lucru va avea un impact pozitiv asupra sănătăţii românilor şi va participa la construirea unui mediu concurenţial corect, bazat pe aceleaşi reguli pentru toţi competitorii din piaţă“, arată reprezentanţii organizaţiei, potrivit sursei citate.
 

"Ţară de mâna a zecea"

 
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat zilele trecute, într-un interviu, că „România este ţară de mâna a zecea“, unde sunt aduse produse expirate sau pe cale de a expira şi unde salamul se spală cu oţet, este reetichetat şi apoi vândut consumatorilor. 
 
„Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramură la brânză, iar brânză se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“, a afirmat Achim Irimescu, într-un interviu pentru „Ziarul Financiar“.
 
„În Marea Nordului este un vierme care stă în stomacul peştelui. Pentru pieţele din Europa acesta se eviscerează şi se scoate. În România, care e piaţă de mâna a zecea, nu se eviscerează, pentru că asta ar însemna mâna de lucru. Aşadar pentru România se lasă aşa, se congelează în principiu, doar că, până ajunge să se congeleze, viermii pot să migreze în muşchi şi asta e un peste contaminat“, a mai punctat oficialul.
 

Industria cărnii, motor al economiei

 
În ultimii 17 ani, companiile membre ale Asociaţiei Române a Cărnii au făcut investiţii de peste 500 milioane euro, lucrează cu sisteme de calitate, proceduri de control al calităţii şi siguranţei alimentare complexe.
 
„Toate acestea au făcut ca industria cărnii din România să pună în piaţă produse de o calitate superioară, evidenţiindu-se cu cele mai noi tehnologii, cei mai buni specialişti şi cele mai exigente standarde de calitate, uneori mult peste unele unităţi de producţie din ţările din vestul Europei. În acest moment, cei 49 de membri ai ARC pun zilnic pe masa consumatorului român şi european peste o mie de tone de preparate din carne şi peste 400 de reţete de produse realizate angajaţii companiilor din industria cărnii“, precizează reprezentanţii ARC.
 
Membrii ARC apreciază că agricultura şi industria cărnii sunt motorul economiei naţionale, prin care se poate avea „un sistem bugetar sănătos, cu salarii corecte“. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările