UPDATE Scandalul apei calde, rezolvat pe jumătate: Distrigaz Sud va ridica sechestrul de pe conturile ELCEN, ca aceasta să poată încasa bani de la RADET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RADET are o datorie de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, care are mai departe datorii de 1,6 miliarde FOTO: Mediafax
RADET are o datorie de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, care are mai departe datorii de 1,6 miliarde FOTO: Mediafax

Distrigaz Sud va ridica temporar sechestrul pe conturile ELCEN pentru ca aceasta să poată încasa o parte din datoriile de 3,6 miliarde de lei ale RADET, însă hotărâtoare va fi întâlnirea de luni dintre reprezentanţii celor două companii şi cei ai Primăriei Capitalei şi Ministerului Energiei, în care se va presa pentru stabilirea unui calendar clar de recuperare a creanţelor, au declarat, pentru "Adevărul", surse apropiate situaţiei.

Astfel, este asigurată alimentarea cu apă caldă a locuitorilor Capitalei pentru următoarele zile, în condiţiile în care ELCEN a anunţat deja de joi seara că sâmbătă ar putea întrerupe producerea energiei electrice şi termice din lipsa fondurilor băneşti.

UPDATE Ministerul Energiei confirmă informaţiile oferite anterior de către "Adevărul". "Reprezentanţii Elcen şi Distrigaz au ajuns la o înţelegere de principiu privind eşalonarea, până la sfârşitul acestui an, a sumei de 11,7 milioane de lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente unor facturi din anii precedenţi, conform titlului executoriu obţinut de Distrigaz împotriva Elcen", a precizat ministerul, într-un comunicat.

Ca urmare a înţelegerii, Distrigaz Sud va ridica poprirea instituită asupra conturilor Elcen, însă doar cu condiţia respectării de către Elcen a obligaţiilor asumate în protocolul semnat cu distribuitorul de gaze.

"În măsura în care RADET îşi va respecta obligaţia de a întocmi luni ordinul de plată pentru achitarea subvenţiei scadente, se va putea vira către Romgaz contravaloarea gazelor livrate şi astfel, cel puţin pentru moment, nu vor fi probleme în alimentarea cu apă caldă", a precizat Ministerul Energiei, care are în subordine compania Elcen.

UPDATE 19.00 Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării, spune că este sarcina administraţiei locale să rezolve problema încălzirii şi a apei calde, Guvernul neputându-se implica financiar. 

„Este o problemă pe care nu o poate tranşa Guvernul, ci administraţia locală. Săptămâna viitoare ne-am propus o întâlnire mai mulţi miniştri cu administraţia Bucureştiului, cele de la RADET şi Elcen pentru a veni cu nişte soluţii negociate“, a spus Dîncu, la Alba Iulia.

UPDATE RADET anunţă că, în prezent, se livrează apă caldă în parametri funcţionali în Bucureşti, fără disfuncţionalităţi cauzate de decizia de limitare a debitului de gaze naturale către CET Vest aparţinând ELCEN.

Reprezentanţii regiei de distribuţie a energiei termice precizează că în sectoarele 3 şi 5, RADET Bucureşti continuă lucrările de revizie şi reparaţii necesare pregătirii sistemului pentru sezonul de încălzire viitor, aproximativ 40 de blocuri fiind în cursul zilei de vineri, până la orele 14, 18, respectiv 19, fără apă caldă.

„Îi asigur pe bucureşteni că vor avea apă caldă şi căldură, nu se pune problema niciunei întreruperi, aşa cum se vehiculează acum în spaţiul public, în încercarea de a induce panică în populaţie şi de a scoate vinovată Primăria Capitalei într-o problemă care trenează de peste 10 ani“, a spus Gabriela Firea, primarul general al Bucureştiului.

RADET – distribuitorul de apă caldă din Bucureşti – are o datorie de 3,6 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul apei calde şi energiei termice utilizate în Capitală. Mai departe, acesta are la rândul său datorii de 1,6 miliarde de lei, iar Distrigaz Sud a redus debitul gazelor pentru o datorie de 147 de milioane de lei şi a pus popriri pe conturile ELCEN.

Cum măsura Distrigaz Sud vizează CET Vest, ELCEN a anunţat că de sâmbătă ar putea fi nevoită să oprească producţia de apă caldă, urmând a fi afectate cartierele Militari, Drumul Taberei, Crângaşi şi o parte din centrul Bucureştiului, grupând circa 40% din populaţia Capitalei.

„În aceste zile am dialogat cu RADET, ELCEN şi Ministerul Energiei pe tema situaţiei RADET-ELCEN. Am stabilit că vom avea o întâlnire luni la prânz cu toţi factorii responsabili. Problema este şi a Guvernului, acesta trebuie să creeze cadrul legal pentru achitarea datoriei istorice. Subvenţia pentru RADET este platită la zi, iar Primăria Capitalei este pregătită în acest moment să achite în totalitate facturi de 13,1 milioane lei, bani pentru care aşteaptă ridicarea de către ELCEN a popririi din contul Escrow“,  a mai afirmat primarul Capitalei.

Firea a amintit că, zilele trecute, a făcut apel la membrii Guvernului să se implice în rezolvarea situaţiei problematice dintre RADET şi ELCEN.

Firea a explicat, într-o scrisoare deschisă adresată Executivului, că nu se poate pune în pericol întreg bugetul Primăriei Capitalei, pentru şcoli, grădinţte, spitale, pentru proiectele de infrastructură şi alte nevoi urgente, pentru a plăti în două - trei luni o datorie istorică de 10-15 ani, pe care o au aceste unităţi economice.

Concomitent, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a afirmat că RADET trebuie să plătească datoriile istorice. „Asa cum am mai spus, cu mai multe ocazii, RADET trebuie să plătească facturile restante şi datoriile pe care le are faţă de ELCEN, în cel mai scurt timp posibil. Blocarea conturilor ELCEN de către distribuitorul de gaze poate împiedică societatea să mai livreze apă caldă, in ciuda tuturor eforturilor noastre si a bunelor intentii. RADET este principalul vinovat dacă se va ajunge în această situaţie“, a spus ministrul, joi seara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite