Intervalul de timp este considerat ca fiind insuficient de specialiştii din industrie. Nu mai târziu decât săptămâna trecută, marii operatori telecom semnalau că este necesar ca acest proiect să fie evaluat cu atenţie, să fie eliminate zonele gri şi elementele neclare, pentru ca industria telecom să nu rişte să o ia înapoi în loc să meragă înainte după adoptarea legii.

Proiectul de lege 5G va asigura cadrul necesar pentru organizarea licitaţiei de acordare a frecvenţelor 5G. Datorită rolului în creştere al industriei telecomunicaţiilor în numeroase domenii şi în viaţa de zi cu zi, impactul legii 5G va fi unul extrem de amplu, nu doar la nivelul industriei de profil.

Pentru o bună evaluare a prevederilor proiectului de lege şi pentru organizarea de dezbateri publice care să asigure consultarea industriei şi experţilor din zona ICT, ar fi necesară prelungirea termenului de dezbatere a acestuia.

Altfel, există riscul ca proiectul de lege să fie dezbătut pe repede înainte, fără clarificarea elementelor contestate încă de anul trecut, şi la final să eşueze atât în atingerea obiectivului de implementare a celor mai bune standarde de securitate cibernetică, cât şi în cel de asigurare a bazei necesare pentru dezvoltarea rapidă, înalt calitativă şi la preţuri competitive a reţelelor 5G.