O companie chineză transformă primul mall intrat în faliment din România în fabrică. Statul i-a ajutat cu 1,3 milioane euro

O companie chineză transformă primul mall intrat în faliment din România în fabrică. Statul i-a ajutat cu 1,3 milioane euro

O companie chineză a deschis o fabrică de aparate de iluminat în primul mall intrat în faliment din România, complexul comercial Armonia din Brăila, printr-o investiţie de 17 milioane de euro. Firma din China a primit şi un ajutor de la statul român de 1,3 milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Compania Glorious Lighting SRL a inaugurat fabrica specializată în producţia de aparate de iluminat în data de 16 mai. Noua unitate de producţie, cu o valoare investiţională de 17 milioane de euro, va angaja, într-o primă fază, 200 de persoane. Compania Glorious Lighting plănuieşte să mai investească, în următorii 5 ani, 15 milioane de euro şi să ajungă la un număr de 800 de angajaţi.

Grupul “Liting Universal” a primit în anul 2017, de la statul român, un ajutor de 1,3 milioane de euro pentru fabrica deschisă la Brăila pe locul fostului Centru Comercial Armonia, specializată în producţia de lămpi, veioze şi alte produse electrice de iluminat locuinţe, în special bazate pe tehnologie LED. Întreaga linie de producţie a grupului investiţional vizează atât partenerii acestuia din România, cât şi restul Europei.

În prezent, fabrica are aproximativ 110 angajaţi. Investitorii beneficiază de o serie de facilităţi din partea autorităţilor locale: începerea procedurilor pentru acordarea statutului de parc industrial (care presupune o serie de facilităţi fiscale inclusiv la plata impozitelor locale), reabilitarea unor drumuri de acces, sprijin pentru transportul angajaţilor, suport în relaţiile cu furnizorii de utilităţi.

Istoria unui mall eşuat                                       

Deschis în urmă cu aproape un deceniu, complexul comercial „Armonia” din Brăila a avut încă de la început probleme complicate. Aflat pe centura oraşului, dar pe o rută destul de puţin circulată (DN2B) şi departe de zonele locuite, mallul s-a zbătut din greu să supravieţuiască şi, după doar nouă luni de funcţionare (în 2009), a fost închis, iar în 2011 a intrat în faliment, lăsând în urmă datorii de 28 de milioane de euro.

Aproape opt ani, imensa investiţie (totul a costat 45 de milioane de euro) realizată de compania britanică Red a rămas de izbelişte, în câmp, iar investitorii s-au chinuit degeaba să vândă sau să închirieze cei 37.000 de metri pătraţi de construcţii şi cele 20 de hectare de teren.

De-abia în ianuarie 2017, complexul a fost cumpărat, cu 15 milioane de euro, de către omul de afaceri de origine siriană Mohamed Alabdi (proprietarul unui „lanţ” de ferme zootehnice din Bărăgan), care iniţial a anunţat că vrea să modernizeze şi să redeschidă mallul.

Apoi, acesta a declarat că vrea să dezvolte acolo o fabrică de componente pentru industria auto, pentru ca în aprilie 2017 să vândă mallul Armonia, cu un profit de cinci milioane de euro, către compania chineză Liting Universal Grup.

Liting Universal Group este o companie din China, cu cifră de afaceri de 80 de milioane de dolari. „Glorious Lighting” SRL din Brăila, înfiinţată pe 17 martie 2017, are unic asociat persoana juridică „Liting Universal” din Shanghai, China.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: