Idei de afaceri pentru 2016. Cât costă înfiinţarea unei plantaţii de roşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Idei de afaceri 2016. Plantaţia de roşii
Idei de afaceri 2016. Plantaţia de roşii

Cei care îşi fac liste cu idei de afaceri 2016, pot trece şi o plantaţie de roşii. Iată câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă o astfel de afacere în agricultură.

Dacă intră şi plantaţia de roşii pe lista dumneavoastră de idei de afaceri pentru 2016 în agricultură, iată câteva detalii despre ce costuri presupune un astfel de proiect. 

Roşiile se plantează din primăvară, cam pe la sfârşitul lunii aprilie, dacă e vorba de culturile de vară. De asemenea, plantaţiile care dau recolta toamna se pun până la sfârşitul lunii mai. La o suprafaţă de două hectare, pentru pregătirea terenului, adică arătura, discuitul şi îngrăşăminte ar trebui un buget de aproximativ 2.000 de lei. 

Dacă plantaţia de roşii e pe lista dumneavoastră de idei de afaceri pentru 2016 în agricultură trebuie să ştiţi că irigarea este o altă operaţiune extrem de importantă. Se face cam la 10 zile. Astfel, e bine să căutaţi un teren care să fie aproape de o sursă de apă, mai ales în primii ani, ca să nu faceţi o investiţie foarte mare în sisteme de irigaţie chiar de la începutul afacerii. Specialiştii în agricultură spun că cele două hectare, dacă sunt îngrijite ca la carte ar putea produce în jur de 80 de tone de roşii.

Răsadurile, care se pot cumpăra de la solarii, ar costa în jur de 9.000 de lei. Pentru cele două hectare ar trebui în jur de 70.000 de plante, iar în această investiţie intră şi mâna de lucru la plantare şi transportul. Apoi, vara, urmează prăşitul, care se face atât mecanic, cât şi manual. La o suprafaţă de 2 hectare, acest operaţiuni ar costa în jur de 700 de lei. De obicei, aceste lucrări se fac în a doua jumătate a lunii iunie. 

Idei de afaceri pentru 2016. Cum accesezi fonduri europene pentru o plantaţie de roşii

De anul acesta, din luna februarie, tinerii fermieri din România pot putea obţine până la 50.000 de euro fonduri europene nerambursabile pentru a dezvolta o afacere la ţară. Pentru ca proiectul să fie eligibil, tânărul fermier trebuie să aibă până în 40 de ani şi să practice activităţi agricole. 

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o fermă pot accesa fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Idei de afaceri pentru 2016. Ce fonduri europene în agricultură primeşte România 

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020, în ţara noastră ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene, iar restul din bugetul naţional. Primele măsuri de investiţii PNDR pentru 2015 au fost lansate din luna martie. 

Prin măsurile lansate vor fi alocate fonduri europene în agricultură pentru tineri şi fonduri europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Mai exact, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1. 

     

De asemenea, încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite