Criza din 2020 a evidenţiat deficienţe globale în infrastructura de sănătate, educaţională şi informatică şi nevoia de dezvoltare a acestora. Nici pentru România situaţia nu a fost mai uşoară, iar companii private din diverse domenii ne-au arătat ce înseamnă cu adevărat solidaritatea.  Prima nevoie vizibilă a fost cea din sectorul medical, concretizată de creşterea cererii de echipamente individuale de protecţie şi de produse medicale, urmată de sistemul educaţional, care s-a dovedit a fi o provocare pentru elevi şi profesori.

Donaţii pentru sectorul medical

Pentru a veni în sprijinul celor aflaţi în prima linie în lupta cu pandemia, Huawei a donat în aprilie anul trecut Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă 90.000 măşti de protecţie, 500 de combinezoane de protecţie, substanţe de dezinfectare şi echipamente care au fost distribuite pompierilor şi personalului medical din ţară. În momentul în care Suceava a devenit cea mai afectată zonă de infecţia cu noul virus, Huawei România a intervenit cu o donaţie către Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" de 20.000 de măşti medicale, 100 de recipienţi de 1 litru cu dezinfectant şi 2.000 de seturi de tacâmuri de unică folosinţă. Tot în această perioadă Huawei a venit în susţinerea Ministerului Sănătăţii prin traducerea unui ghid, din limba chineză în română, cu reguli recomandate în timpul situaţiei de urgenţă generată de pandemia COVID-19.

Conectarea şcolilor la Internet

Educaţia în era pandemiei s-a desfăşurat într-un mod complet atipic, total online sau hibrid. Acest nou context a dezvăluit lipsa conexiunii la internet sau a aparaturii tehnice în cazul multor şcoli şi a unui număr foarte mare de elevi din zonele rurale, probleme care s-au dovedit a fi decisive în procesul de continuare a studiilor. De aceea, Huawei a lansat în 2020 un program de conectare la Internet a şcolilor din zonele rurale, pentru sprijinirea educaţiei copiilor din România, dezvoltarea abilităţilor digitale ale profesorilor şi elevilor şi facilitarea predării online în perioada pandemiei. Şcoala Gimnazială Poboru, judeţul Olt, este prima şcoală din acest program, cu 142 de copii din ciclul preşcolar, primar şi gimnazial.  Acest proiect face parte din programul regional de responsibilitate 1.000 Dreams, dezvoltat de Huawei, care îşi propune să susţină educaţia copiilor şi a tinerilor. Tot sub tutela acestui program se află şi colaborarea cu

Educaţie în mediul online

Asociaţia Salvaţi Copiii, al cărei scop este să informeze şi să ghideze părinţii în lupta cu riscurile online pentru cei mici, riscuri care au devenit tot mai mari odată cu izolarea şi distanţarea socială cauzate de pandemia COVID-19. Peste 3000 de înscrieri au fost înregistrate la cele 4 conferinţe online din seria “Copilăria în era digitală” şi peste 13.500 de profesori au participat la programe de training online.

Credem că toată lumea are dreptul la o educaţie de calitate şi la egalitatea de şanse pe care o aduce. În calitate de companie globală de tehnologie, Huawei vrea să ajute prin conectivitate şi acces la tehnologie. Concentrându-ne pe conectarea şcolilor şi pe dezvoltarea abilităţilor digitale ale profesorilor şi elevilor, ne putem asigura că educaţia avansează şi creează generaţii pregătite pentru schimbările rapide generate de dezvoltarea noilor tehnologii, au declarant reprezentanţii Huawei Romania.

Sprijinirea noilor generaţii

Programul educaţional Seeds for the Future a continuat în 2020, însă în format online sub denumirea „Seeds for the Future Sky”, prin care 12 tinere talente din domeniul ITC au beneficiat de experienţa de lucru Huawei. Tot anul trecut, a avut loc primul parteneriat cu ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii), prin care Huawei a oferit două burse în valoare de 5.000 de euro către două cursuri ce vizează tehnologiile Cybersecurity şi Artificial Intelligence. Prin intermediul acestor burse Huawei susţine metodele de predare inovatoare integrate în curricula universitară.

Eforturile Huawei s-au îndreptat şi către copiii aflaţi în situaţii dificile şi care au nevoie de acces la tehnologie pentru a învăţa în continuare şi a ţine legătura cu prietenii şi familiile lor. Astfel, prin parteneriatul cu Asociaţia Magic, Huawei a echipat cu tablete secţiile de oncologie pediatrică a patru spitale din Bucureşti şi Cluj: Institutul Oncologic Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă M.S. Curie, Institutul Clinic Fundeni şi Clinica Pediatrie 2 Cluj Napoca - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii. Toate aceste tablete sunt utilizate de copiii bolnavi de cancer în perioada spitalizării şi îi ajută, virtual, să fie mai aproape de cei dragi. În perioada sărbătorilor de iarnă, Huawei a donat 10.000 de euro către Asociaţia SOS Satele Copiilor pentru achiziţionarea de îmbrăcăminte de iarnă şi echipament şcolar. În urma acestei acţiuni, 150 de copii şi tineri care locuiesc în satele SOS şi în comunităţile de Tineri din Bucureşti, Bacău şi Cisnădie s-au bucurat de cadouri de Crăciun, care pe lângă zâmbetele create, au acoperit şi nişte nevoi reale.

Pentru 2021, compania şi-a propus să continue programele de susţinere a societăţii, în special a sectorului educaţiei, prin oferirea de acces la conectivitate şi de cunoştinţe legate de ultimele tehnologii disponibile. În acest mod, Huawei sprijină dezvoltarea abilităţilor digitale ale tinerilor, ajutându-i să fie pregătiţi pentru o carieră în domeniul tehnologiei şi contribuind la reţinerea în ţară a tinerelor talente.