Hidroelectrica a crescut ca Făt-Frumos: a făcut în şase luni un profit mai mare decât cel bugetat pentru tot anul 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica are rezultate financiare istorice la doar un an după ce înregistra pierderi
Hidroelectrica are rezultate financiare istorice la doar un an după ce înregistra pierderi

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a înregistrat un profit istoric de 481 milioane lei pe primele şase luni ale anului 2013, rezultatul fiind cu 47 de milioane de lei mai mare decât profitul bugetat în 2013 şi de aproape două ori mai mare decât cel din 2010, când compania a înregistrat un maxim de producţie de 19,8 TWh.

Spre comparaţie, anul trecut în aceeaşi perioacă societatea a pierdut 202 milioane de lei iar pierderea cumulată pe anii 2011 şi 2012 a fost de 693 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei de stat.

Cifra de afaceri pe primele şase luni ale anului 2013 a fost cu 423 milioane lei mai mare decât cifra de afaceri înregistrată de companie pe primul semestru al anului 2012, respectiv de 1,686 miliarde de lei, faţă de 1,263 miliarde de lei.

Productia înregistrată în acest interval a fost de de 8,2 TWh, faţă de 7 TWh în primul semestru din 2012.

Efectele restructurării

“Evoluţia societăţii în perioada în care a fost supusă procedurii insolvenţei este una pozitivă care confirmă şi justifică măsurile, politicile şi acţiunile întreprinse de administratorul judiciar în vederea reorganizării companiei. Profitul înregistrat de Hidroelectrica se datorează maximizării veniturilor şi implicit a profitabilităţii ca efect al denunţării contractelor bilaterale cu traderii de energie, cu producătorii termo şi cu contractorii generali. Este rezultatul renegocierii a aproximativ 500 de contracte dezavantajoase pentru Hidroelectrica, a redimensionării organigramei cu consecinţa disponibilizării a 900 de salariaţi, a comasării sucursalelor, a optimizării proceselor de producţie şi a eficientizării vânzării pe cele cinci canale de distribuţie”, a afirmat, în comunicat, Remus Borza, membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi fost administrator judiciar al companiei.

Suspendarea investiţiilor aiurea şi reducerea mentenanţei

Borza îi critică pe cei cei care l-au acuzat că profitul a fost realizat prin tăierea bugetului de mentenanţă sau pentru renunţarea la investiţii.

„Afirmaţia unor aşa-zişi specialişti că acest rezultat financiar s-a obţinut prin reducerea bugetelor de mentenanţă sau investiţii este falsă. În 2013, Hidroelectrica are un buget de mentenanţă de 220 milioane lei, mai mare decât bugetele de mentenanţă alocate în intervalul 2002 – 2007. În 2002 aveam doar 2% din puterea instalată retehnologizată, pe când la 31 decembrie 2012 peste 40% din puterea instalată era retehnologizată. Cu alte cuvinte, cu cât aloci mai mulţi bani pe retehnologizare, cu atât mai puţini trebuie să aloci pe mentenanţă. În ceea ce priveşte investiţiile, pentru anul 2013 s-au suspendat finanţările doar pentru acele titluri de investiţii ineficiente din punct de vedere economic, gen Paşcani, Făgăraş-Hoghiz, Valea Sadului, Siriu-Surduc, la care preţul megawatului instalat ajunge şi la 24 milioane de euro, de 12 ori mai mult decât media la nivel european. Investiţiile rentabile economic sunt finanţate în continuare. Aşa se face că în trimestrul IV din 2013 vom pune în funcţiune Centrala Racoviţa (Sibiu), în 2014 Centrala Răstoliţa (Mureş) şi Dumitra (Gorj). Puţine societăţi din România au bugete de investiţii pe 2013 de peste 100 milioane euro”, a mai Borza.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, şi Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, au afirmat recent că Hidroelectrica „a rămas în urmă” la capitolul investiţii şi că trebuie să recupereze.

Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă în data de 27 iunie, la un an de la intrarea în această procedură.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite